Czosnek na zimowe dolegliwości Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 31 grudnia 2016 14:28

Czosnek na zimowe dolegliwości


Często słyszy się, że czosnek to naturalny antybiotyk. Trudno się z tym nie zgodzić. Jest to najlepsze naturalne lekarstwo w przypadku przeziębienia, infekcji oraz w wielu innych dolegliwościach. Niestety jego charakterystyczny smak i zapach często odstrasza ludzi. Dlatego marka Kühne radzi, jak sprytnie przemycić czosnek w codziennych potrawach.

Witaminy, związki flawonoidowe, aminokwasy, sole mineralne, mikroelementy – to tylko niewielka część ze wszystkich korzystnych składników, które zawiera w sobie jeden ząbek czosnku. Najcenniejszym jego elementem są olejki eteryczne. Niestety to właśnie one odpowiadają za jego intensywny zapach i smak, za którym nie każdy przepada. Warto wiedzieć, że czosnek najwięcej swoich właściwości zachowuje w surowej postaci, dlatego w takiej najlepiej jest go spożywać. Oto kilka przepisów, dzięki którym stworzymy pyszne dania, a jednocześnie skorzystamy ze wszystkich zdrowotnych zalet czosnku.

 
Szpinakowe pierogi
Jeśli nie chcemy stracić korzystnych dla zdrowia właściwości czosnku, to nie podsmażajmy go razem ze szpinakiem. Jeśli dodamy go do farszu na sam koniec, zostanie jedynie przez chwilę podgotowany w pierogach. Jeśli dodatkowo podamy je w towarzystwie balsamicznego dressingu – nikogo nie zrazi smak czosnku.
Składniki:
* 500 g świeżego szpinaku
* 250 g tłustego twarogu
* 150 g sera feta
* 2 ząbki czosnku
* Dressing balsamiczny Kühne
* Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
* Masło do smażenia
Przygotowanie:
Szpinak umyj, osusz i posiekaj. Podsmaż na maśle. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Duś przez kilka minut. Przez praskę przeciśnij czosnek i połącz go z serami. Dodaj podduszony szpinak. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto na pierogi zrób jak zwykle. Nakładaj farsz i gotuj pierogi przez kilka minut. Podawaj polane dressingiem balsamicznym.


Ostry krem z pomidorów
Pomidory doskonale komponują się z czosnkiem. Dodatkowo natka pietruszki sprawdza się przy niwelowaniu zapachu czosnku. Jeśli do kremu dodamy także ostrą paprykę, czosnek będzie praktycznie niewyczuwalny.
Składniki:
* Puszka pomidorów bez skórki
* Masło do smażenia
* Papryka jalapeno marki Kühne
* Natka pietruszki
* 2 ząbki czosnku
* Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory podsmaż na maśle. Dodaj pokrojoną paprykę jalapeno, posiekaną natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.


Sałatka z czosnkowym dressingiem
Będzie doskonałym dodatkiem do dań głównych. Dzięki vinaigrette smak czosnku będzie niewyczuwalny.
Składniki:
* Sałata rzymska
* 250 g pomidorków koktajlowych
* Kilka korniszonów z czosnkiem marki Kühne
* 1 czerwona cebula
* 1 puszka kukurydzy
* 2 ząbki czosnku
* Dressing vinaigrette marki Kühne
Przygotowanie:
Sałatę umyj i porwij na mniejsze części, pomidorki umyj i przekrój na połówki. Dodaj pokrojone w ćwiartki korniszony i pokrojoną w piórka cebulę. Zmieszaj wszystkie składniki z odcedzoną kukurydzą. Do małego kubeczka z dressingiem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Polej sałatkę.
Smacznego!

/źródło - /

Poprawiony: sobota, 31 grudnia 2016 14:42