Mój wigilijny debiut
Zazwyczaj Wigilię spędzaliście oddzielnie, czasem nawzajem odwiedzając swoje rodziny. Nadszedł jednak ten czas, kiedy kolację wigilijną organizujecie razem w waszym nowym, wspólnym mieszkaniu. Stajesz się panią domu i chcesz by wszystko udało się perfekcyjnie. Szczególnie jeśli chodzi o potrawy. To twoja pierwsza wigilia, za którą jesteś odpowiedzialna. Brzmi strasznie? Ani trochę! Bakalland przygotował garść prostych wigilijnych przepisów, które zachwycą całą rodzinę. Natomiast ty po wszystkim będziesz mogła usiąść w fotelu i powiedzieć „Jestem z siebie dumna”.
Makiełki czyli makowa tradycja Makiełki to wielkopolski deser składający się z maku, bakalii, makaronu lub suchych kromek chleba. Króluje na stołach w całym kraju w różnych wariatach np. z makaronem. Mak, który jest jego głównym składnikiem jest symbolem płodności. Obecność tej potrawy na stole wigilijnym ma zapewnić domownikom dostatek na cały nadchodzący rok. To prosta potrawa bogata w smak oraz uwielbiana przez wszystkich. Składniki: • 1 puszka Masy makowej Bakalland • 50 g Orzechów włoskich Bakalland • 50 g Orzechów laskowych Bakalland • 90 g Mieszanki keksowej Bakalland • 500 g makaronu łazanki Masę makową przekładamy do miski. Siekamy rodzynki oraz orzechy i dodajemy je do masy makowej. Do miski przekładamy mieszankę keksową oraz skórkę pomarańczową. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Po wystygnięciu mieszamy makaron z powstałą masą makową. Gotową potrawę podajemy na ciepło lub zimno.
Tradycyjne śledzie w nowoczesnej odsłonie Śledź obok karpia to ryba obowiązkowa na wigilijnym stole. Na swojej pierwszej wigilii zaserwuj śledzie w bardziej nowoczesnej, ale równie smacznej odsłonie. Tradycyjnie podaje się je w zalewie z oleju lub śmietanie. Ty postaw na ich słodką i koktajlową wersję. Składniki • 500 g filetów śledziowych w oleju • 50 g Rodzynek bursztynowych Bakalland • 50 g Śliwek całe owoce Bakalland • 50 g Żurawiny całe owoce Bakalland • Sól i pieprz do smaku • 250 ml soku żurawinowego Wszystkie bakalie moczymy przez około 1 godzinę w soku żurawinowym. Każdy filet rozkładamy i układamy na nim kilka rodzynek oraz żurawin. Następnie kładziemy dwie śliwki i ostrożnie zwijamy śledzia. Gotowego rolmopsa przekłuwamy wykałaczką i przyozdabiamy koperkiem.
Krem grzybowy W niektórych regionach Polski zupa grzybowa króluje na stołach wigilijnych. Grzyby od wieków były kojarzone z magiczną mocą. Warto zaskoczyć swoich gości i podać właśnie ją szczególnie, jeśli od zawsze jedli tradycyjny barszcz. Przyrządzenie zupy grzybowej jest bardzo proste dlatego warto wybrać to danie na swoją pierwszą wigilię. Goście będą zachwyceni. Składniki: • 600 ml warzywnego bulionu • 1 szklanka namoczonych wcześniej suszonych grzybów • 500 g pieczarek • 2 łyżki mąki • 10 g masła • 2 łyżki śmietany 18% • Olej rzepakowy do smażenia • 1 cebula • 50 g Migdałów w płatkach Bakalland Rozgrzewamy patelnię z olejem i masłem. Podsmażamy na niej posiekaną cebulę i namoczone wcześniej grzyby. Oczyszczamy pieczarki i kroimy je w plasterki. Blendujemy przysmażoną cebulę razem z grzybami. Zagotowujemy bulion i przekładamy do niego pieczarki, zblendowane grzyby oraz cebulę. Mieszamy mąkę ze śmietaną i wodą, dodajemy do zupy. Gotujemy zupę około 3 minut. Pozostawiamy zupę do ostudzenia, a następnie blendujemy na gładki krem. Przed podaniem podgrzewamy krem i dodajemy przyprawy według uznania. Podajemy zupę w kokilkach i posypujemy uprzednio uprażonymi płatkami migdałowymi.
Ryba musi być! Ryba jest trudna w przyrządzeniu? To mit! Karp to smaczna i naprawdę prosta w przygotowaniu ryba. Poza tym jest tradycyjną potrawą, która od wieków króluje na wigilijnych stołach. Swoim gościom zaserwuj karpia w migdałach z suszoną śliwką. Lekka odmiana od tradycyjnego karpia w galarecie. Składniki : • 1 kg karpia w płatach • Sól i pieprz • Skórka z 1 cytryny • 100 g mąki • 1 jajo • 70 g Migdałów w płatkach Bakalland • 50 g Śliwki całe owoce Bakalland • Olej do smażenia Każdy z płatów oczyszczamy z ości oraz łusek i kroimy na równe części. Posypujemy filety solą oraz pieprzem. Pamiętajmy, że karpia przyprawiamy tylko od strony mięsa. Przygotowujemy trzy talerze. Na pierwszym wysypujemy mąkę, na drugim roztrzepujemy jajko, a na trzecim wykładamy płatki migdałów. Każdy z płatów obtaczamy od strony mięsa najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w płatkach migdałów. Zaczynamy smażenie od części obtoczonej w migdałach i po około 5 minutach przekładamy karpia na drugą stronę i smażymy też przez 5 minut. Karp będzie gotowy gdy uzyska złocisty kolor. Przekładamy karpia do brytfanki i rozsypujemy suszone śliwki po całości. Przykrywamy folią i przed podaniem podgrzewamy w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut.
|