Wpisany przez S.Z.
|
środa, 07 grudnia 2016 17:37 |
SALTIMBOCCA - przepis
Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy.
Składniki: 800 g plasterków cielęciny 180 g prosciutto crudo 50 g masła 100 g wytrawnego wina Marsala 10 g mięty sól i pieprz brunatny sos z cielęciny
Sposób przygotowania: Doprawiamy cielęcinę solą i pieprzem. Kładziemy na każdym plasterku cielęciny plasterek prosciutto crudo oraz listek umytej i osuszonej wcześniej mięty. Całość przytrzymujemy drewnianą wykałaczką. Panierujemy cielęcinę. Stawiamy na ogniu patelnię wystarczająco dużą, by zmieściły się na niej wszystkie plasterki. Rozpuszczamy masło i podsmażamy kotleciki przez kilka minut z obu stron. Mieszamy sos z wytrawnym winem marsala i odparowujemy przez kilka minut. Dodajemy odrobinę brunatnego sosu. Gotowe kotleciki wykładamy na talerz i skrapiamy je sosem z patelni. Przepis w wersji wideo dostępny na: https://youtu.be/_CfQ3bYaWDY
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
|
Poprawiony: środa, 07 grudnia 2016 17:44 |