Saltimbocca - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 07 grudnia 2016 17:37

SALTIMBOCCA - przepis

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy.

 

Składniki:
800 g plasterków cielęciny
180 g prosciutto crudo
50 g masła
100 g wytrawnego wina Marsala
10 g mięty
sól i pieprz
brunatny sos z cielęciny

Sposób przygotowania:
Doprawiamy cielęcinę solą i pieprzem. Kładziemy na każdym plasterku cielęciny plasterek prosciutto crudo oraz listek umytej i osuszonej wcześniej mięty. Całość przytrzymujemy drewnianą wykałaczką. Panierujemy cielęcinę.
Stawiamy na ogniu patelnię wystarczająco dużą, by zmieściły się na niej wszystkie plasterki. Rozpuszczamy masło i podsmażamy kotleciki przez kilka minut z obu stron. Mieszamy sos z wytrawnym winem marsala i odparowujemy przez kilka minut. Dodajemy odrobinę brunatnego sosu.
Gotowe kotleciki wykładamy na talerz i skrapiamy je sosem z patelni.
Przepis w wersji wideo dostępny na: https://youtu.be/_CfQ3bYaWDY

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Poprawiony: środa, 07 grudnia 2016 17:44