3 najpopularniejsze zimowe desery |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 03 grudnia 2016 10:34 |
3 NAJPOPULARNIEJSZE ZIMOWE DESERYZimą, gdy na dworze jest zimno i ciemno każdy szuka sposobu na polepszenie sobie nastroju, a nic nie poprawia lepiej samopoczucia niż lody. Pieczone jabłko, brownie i gorąca czekolada z lodami to pyszne desery na ciepło, które umilą zimowe wieczory. Pieczone jabłko z lodami Składniki: • 0,5 l lodów „PLOMBIR” Pura Vida • 4 łyżeczki rodzynek Jabłka myjemy i ścinamy górę wraz z ogonkiem. Wyjmujemy gniazdko nasienne. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy jabłka, a następnie do każdego dodajemy miód, rodzynki i szczyptę cynamonu. Tak przygotowane owoce pieczemy 25 minut. Po upieczeniu, gorące jabłko przekładamy na talerz. Podajemy z kulką lodów, posypanych cynamonem.
Składniki: • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, stopniowo dodając roztopioną czekoladę. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę wykładamy do formy, posmarowanej wcześniej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku około 35 minut w temperaturze 180°C. Podajemy ciepłe z lodami bakaliowymi.
Składniki: • 100 g czekolady mlecznej Mleko oraz śmietankę wlewamy do garnka. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy, gotując na średnim ogniu, aż czekolada zgęstnieje. Rozlewamy do kubeczków, na górę kładziemy jedną gałkę lodów śmietankowych, dla ozdoby posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady. - Polacy jedzą lody głównie latem, podczas gdy np. w USA są one spożywane równie często zimą. Przez lata pokutował u nas mit, że jedzenie lodów zimą jest niezdrowe, a to nieprawda, bo różnica temperatur, a co za tym idzie, również wychłodzenia gardła nie jest tak gwałtowna jak w upalny dzień. Warto spróbować naszych lodowych deserów w okresie Świąt i karnawału, bo to naprawdę proste w przygotowaniu, a sprawdzone i pyszne przepisy – tłumaczy Paweł Kwiatkowski, dyrektor ds. rozwoju firmy Pura Vida sp. z o.o. /źródło - / |