Bakaliowe odkrycia roku ze słonecznej Tajlandii - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 23 listopada 2016 11:26

Bakaliowe odkrycia roku ze słonecznej Tajlandii, idealne na jesienną pogodę


Tajlandia to niezwykle malowniczy kraj, który zachwyca turystów bogactwem barw, niespotykaną nigdzie indziej przyrodą, pięknymi tradycjami i bogatą kulturą, która przenika codzienne życie mieszkańców. Ten egzotyczny rejon świata, mieni się złotem, zielenią i szafranem. To właśnie tam dojrzewają również najlepsze ananasy i mango, które w pełnym słońcu nabierają złocistych barw. Tajska kuchnia, w której pikantne smaki przełamują się ze słodkimi smakami mango i ananasa i aromatycznymi przyprawami jest doskonałą propozycją kulinarną na chłodne jesienne dni.

Szaszłyki z kurczaka w salsie z suszonego mango i chilli
Składniki:
• 1 duży filet z piersi kurczaka
• 1 czerwona cebula
• 140 g Mango Bakalland
• 1 mała papryczka chilli
• 2 ząbki czosnku
• 1 limonka
• Garść świeżej kolendry
• Sól i pieprz do smaku
• 150 ml jogurtu naturalnego
• 1 owoc granatu
• Patyczki do szaszłyków
Kurczaka myjemy i kroimy w cienkie plastry. Następnie przygotowujemy marynatę. Do osobnego naczynia przekładamy suszone mango, posiekaną papryczkę i czosnek do składników dodajemy pół szklanki wody. Odstawiamy na ok. 15 – 20 minut. Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulkę i dodajemy pozostałe składniki. Smażymy do momentu, aż składniki zredukują się i powstanie z nich płynna masa. Do gotowej, wystudzonej marynaty dodajemy paski kurczaka i posiekaną kolendrę, wszystko skrapiamy sokiem z połowy limonki i odstawiamy na 40 minut. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc harmonijkę. Gotowe szaszłyki grillujemy na patelni, aż mięso zacznie się rumienić. Szaszłyki możemy dodatkowo skropić sokiem z pozostałej limonki i podajemy z jogurtem i owocami granatu.


Rozgrzewająca zupa curry z suszonym ananasem
Składniki:
• 1 filet z piersi kurczaka
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka pasty curry
• 1 cebula
• 1 czerwona papryka
• 1 limonka
• 1,5 litra bulionu warzywnego
• 1 ząbek czosnku
• 70 g Ananasa Bakalland
• Pół szklanki kukurydzy z puszki
• 200 ml mleka kokosowego
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• Świeża kolendra
• Szczypta curry
• Sól i pieprz do smaku

W większym garnku przez 3 minuty podsmażamy na oleju pastę curry i dodajemy pokrojoną w plastry pierś kurczaka. Wszystko podsmażamy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Do składników dodajemy pokrojoną paprykę i ananasa, smażymy jeszcze wszystko przez ok. 4 minuty. Do podsmażonych składników wlewamy bulion i zagotowujemy, a następnie dodajemy czosnek i kukurydzę. Wszystko doprawiamy sosem sojowym, szczyptą curry, solą i pieprzem oraz wlewamy mleczko kokosowe. Przed podaniem dodajemy do zupy świeżą kolendrę i skrapiamy wszystko limonką.

/źródło - /