Bakaliowe odkrycia roku ze słonecznej Tajlandii, idealne na jesienną pogodę
Tajlandia to niezwykle malowniczy kraj, który zachwyca turystów bogactwem barw, niespotykaną nigdzie indziej przyrodą, pięknymi tradycjami i bogatą kulturą, która przenika codzienne życie mieszkańców. Ten egzotyczny rejon świata, mieni się złotem, zielenią i szafranem. To właśnie tam dojrzewają również najlepsze ananasy i mango, które w pełnym słońcu nabierają złocistych barw. Tajska kuchnia, w której pikantne smaki przełamują się ze słodkimi smakami mango i ananasa i aromatycznymi przyprawami jest doskonałą propozycją kulinarną na chłodne jesienne dni.
Szaszłyki z kurczaka w salsie z suszonego mango i chilli Składniki: • 1 duży filet z piersi kurczaka • 1 czerwona cebula • 140 g Mango Bakalland • 1 mała papryczka chilli • 2 ząbki czosnku • 1 limonka • Garść świeżej kolendry • Sól i pieprz do smaku • 150 ml jogurtu naturalnego • 1 owoc granatu • Patyczki do szaszłyków Kurczaka myjemy i kroimy w cienkie plastry. Następnie przygotowujemy marynatę. Do osobnego naczynia przekładamy suszone mango, posiekaną papryczkę i czosnek do składników dodajemy pół szklanki wody. Odstawiamy na ok. 15 – 20 minut. Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulkę i dodajemy pozostałe składniki. Smażymy do momentu, aż składniki zredukują się i powstanie z nich płynna masa. Do gotowej, wystudzonej marynaty dodajemy paski kurczaka i posiekaną kolendrę, wszystko skrapiamy sokiem z połowy limonki i odstawiamy na 40 minut. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc harmonijkę. Gotowe szaszłyki grillujemy na patelni, aż mięso zacznie się rumienić. Szaszłyki możemy dodatkowo skropić sokiem z pozostałej limonki i podajemy z jogurtem i owocami granatu.
Rozgrzewająca zupa curry z suszonym ananasem Składniki: • 1 filet z piersi kurczaka • 2 łyżki oleju • 1 łyżeczka pasty curry • 1 cebula • 1 czerwona papryka • 1 limonka • 1,5 litra bulionu warzywnego • 1 ząbek czosnku • 70 g Ananasa Bakalland • Pół szklanki kukurydzy z puszki • 200 ml mleka kokosowego • 1 łyżeczka sosu sojowego • Świeża kolendra • Szczypta curry • Sól i pieprz do smaku
W większym garnku przez 3 minuty podsmażamy na oleju pastę curry i dodajemy pokrojoną w plastry pierś kurczaka. Wszystko podsmażamy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Do składników dodajemy pokrojoną paprykę i ananasa, smażymy jeszcze wszystko przez ok. 4 minuty. Do podsmażonych składników wlewamy bulion i zagotowujemy, a następnie dodajemy czosnek i kukurydzę. Wszystko doprawiamy sosem sojowym, szczyptą curry, solą i pieprzem oraz wlewamy mleczko kokosowe. Przed podaniem dodajemy do zupy świeżą kolendrę i skrapiamy wszystko limonką.
/źródło - / |