Wpisany przez S.Z.
|
poniedziałek, 07 listopada 2016 15:15 |
DORADA PIECZONA W SOLI
W ten pochmurny dzień należy się nam coś odżywczego, łatwego w przygotowaniu i pięknie podanego. Może dorada w solnej skorupce, dzięki której ryba zachowuje swą soczystość i naturalny smak?
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy.
Składniki: 1 dorada (500 g) 2 kg gruboziarnistej soli morskiej 1 gałązka rozmarynu 3 plasterki cytryny 3 listki bazylii
Sposób przygotowania: Doprawiamy rybę solą i pieprzem, wkładamy do środka bazylię, rozmaryn i cytrynę. Posypujemy formę do pieczenia solą, tworząc warstwę o grubości około 1,5 cm. Posypujemy rybę resztą soli i wkładamy ją na 40 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Podajemy z cytryną i odrobiną oliwy.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
/źródło - AKW/ |
Poprawiony: poniedziałek, 07 listopada 2016 15:24 |