Boski podwieczorek? Tarta malinowa z herbatą ! - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 26 października 2016 07:46

Boski podwieczorek? Tarta malinowa z herbatą!


Niewątpliwą zaletą wczesnej jesieni są pyszne sezonowe owoce, na które często czekamy cały rok. Dojrzałe i soczyste dary natury kuszą nie tylko niską ceną, ale także nasyconymi kolorami i aromatami. Ponadto są bogate w witaminy i składniki odżywcze, dlatego warto wzbogacić o nie swoje letnie menu. Dla wszystkich łasuchów, którzy lubią łączyć słodkie i cierpkie smaki doskonałym podwieczorkiem, będzie... tarta malinowa z dodatkiem wyjątkowej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London.

 

Tarta malinowa


Składniki:
Kruche ciasto (forma o średnicy około 23 cm)
* 270 g mąki pszennej
* 1 jajko
* 2 łyżki cukru pudru
* szczypta cynamonu
* łyżka ekstraktu z wanilii
* 120 g margaryny

Krem:
* 250 g serka mascarpone
* 250 ml śmietanki 30%
* 120 g białej czekolady
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 torebki Earl Grey Ahmad Tea London
* 70 ml wody

Dekoracja:
* 250 g świeżych malin
* Cukier puder

Sposób przygotowania:


Ciasto kruche:
Do naczynia wsyp cukier, pokrojoną na kawałeczki ciepłą margarynę, przesianą mąkę i wszystko zmiksuj. Następnie dodaj jajko oraz ekstrakt z wanilii, cynamon - miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita. Uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją i włóż do formy. Ciasto podziurkuj w kilku miejscach widelcem, by nie dostała się do niego para. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut i odstaw na kilka minut. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny. W tym czasie zalej dwie torebki herbaty gorącą wodą, aby ta delikatnie je pokryła i odstaw do zaparzenia pod przykryciem na około 3 minuty.

Mus:
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i poczekaj aż ostudzi się do temperatury pokojowej. Śmietankę ubij, dodając sukcesywnie cukier puder. Następnie dodaj serek mascarpone, ekstrakt herbaciany, a także czekoladę i delikatnie wymieszaj. Kiedy ciasto ostygnie delikatnie rozprowadź mus po jego powierzchni, następnie połóż na nim maliny jedna przy drugiej i posyp cukrem pudrem.

Pycha!

Więcej informacji na temat Ahmad Tea London można znaleźć na stronie www.ahmadtea.pl

/źródło - /

Poprawiony: środa, 26 października 2016 07:58