Jesienne smaki Zamku Topacz - śledź - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 21 października 2016 10:37

Jesienne smaki Zamku Topacz – śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

Jesienią zmienia się nie tylko nasza garderoba, ale i dieta. Ta nieco chłodniejsza pora roku dostarcza nam bowiem wielu wspaniałych smaków: grzybów, dyni, cukinii, papryk, gruszek czy jabłek. Warto korzystać z dobrodziejstw natury i przez najbliższe miesiące kosztować tych pysznych, sezonowych smakołyków. Pomysł na jesienne danie z wykorzystaniem jabłek, przygotował Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz – Krzysztof Obliński.

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

Składniki:
• 1 l wody
• 200 ml octu
• 100 g cukru
• 2 liście laurowe
• 3-4 ziarenka ziela angielskiego
• sól i pieprz w ziarnkach
• 0,5 kg białej cebuli
• 200 g marchewki
• 5 płatów śledziowych
• kilka łyżek oleju
• 25 g mąki pszennej
• 50 g cukru pudru
• 400 g jabłek
• 100 g masła
• 200 ml śmietany 36%
• 0,5 kg ziemniaków
• kilka listków roszpunki

Przygotowanie:

* Przygotowujemy zalewę z wody, octu i cukru, z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, soli i czarnego pieprzu. Dodajemy do niej 300 g białej cebuli pokrojonej w piórka oraz marchewkę pokrojoną w grube plastry. Gotujemy wszystko ok. 10 minut, a następnie studzimy.

* Płaty śledziowe czyścimy, solimy, obtaczamy w mące pszennej i smażymy na oleju na złoty kolor. Do zimnej zalewy wkładamy usmażone śledzie i zostawiamy na noc w lodówce.

* 200 g jabłek kroimy w cienkie plastry, oprószamy cukrem pudrem i suszymy w suszarce do owoców lub w piekarniku (na papierze do pieczenia, przez ok. 1-2 godziny, w temperaturze 100-150 stopni C, z włączonym termoobiegiem).

* Drugą część jabłek (200 g) obieramy, wydrążamy z nich nasiona i kroimy na ok. 3-4 cm kawałki. 200 g białej cebuli kroimy w piórka i podsmażamy razem z jabłkami na maśle, a następnie podlewamy śmietaną 36% i dusimy do miękkości (w razie potrzeby podlewamy wodą). Kiedy jabłka i cebula są już miękkie mielimy je w termomixie na gładko, lub miksujemy i przecieramy przez sito, tworząc w ten sposób mus jabłkowy. Doprawiamy solą do smaku, studzimy i przekładamy do miseczki.

* Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy na 4-5 cm cząstki i podsmażamy na złoty kolor na oleju z masłem, a następnie solimy i pieprzymy.

* Na talerzu układamy kawałki śledzia, robimy kropki z musu jabłkowego i śmietany, dekorujemy potrawę liśćmi roszponki, marchewką z zalewy, suszonym jabłkiem, a opcjonalnie także świeżym, pokrojonym w słupki. Podajemy razem ze smażonymi ziemniakami.

Smacznego!

/źódło - Zamek Topacz BP/