S.O.S. do grilla – z czym podawać przysmaki z rusztu?
Sezon grillowy to czas pełen smaku i aromatu. Z niejednego ogródka pachnie pieczoną kiełbaską, aromatyczną karkówką lub szaszłykiem. Przysmaki z rusztu najlepiej podawać w towarzystwie pysznych dodatków. Charakterystyczny smak musztardy, ketchupu czy sosu czosnkowego znany jest każdemu, dlatego w tym sezonie warto spróbować ciekawego rozwiązania jakim są smakowite sosy. Sos Barbecue, Salsa, a może Steak? Możliwości jest wiele.
Z sosem smakuje lepiej! Większość z nas nie wyobraża sobie grillowanych potraw bez smakowitych sosów. Jednak na naszych stołach najczęściej pojawiają się jedynie ketchup i musztarda, czasem sięgamy także po sos czosnkowy. Tymczasem przyrządzane z rozmaitych świeżych warzyw sosy są idealnym dopełnieniem wielu grillowych przysmaków. Tego lata marka Kuhne namawia na wykorzystanie aromatycznych sosów, które dodadzą każdej potrawie wyraźnego charakteru . Wśród propozycji marki znajdują się m.in.: * Sos Steak - smaku tego sosu nie da się pomylić z żadnym innym. To prawdziwe bogactwo warzyw z delikatnym aromatem zielonego pieprzu oraz owoców mango. Niezastąpiony przy serwowaniu steków. Idealny również do potraw smażonych i grillowanych, do kotletów, hamburgerów oraz kebaba. Można go podawać również na gorąco. * Sos Barbecue – jeśli szukasz dodatku, który nada potrawie moc i charakter Sos Barbecue to idealne rozwiązanie. Wyjątkowy sos o korzennym smaku, z typowo amerykańskim aromatem dymu grillowanego. Idealny do steków z ziemniakami pieczonymi w folii, pieczoną lub grillowaną kukurydzą i do wszelkiego rodzaju grillowanego mięsa. Wyjątkowy dodatek, który zamieni każde danie w aromatyczną przygodę. * Sos Salsa - esencja kuchni meksykańskiej. Klasyczny sos na bazie pomidorów, papryki, cebuli i ziół. Znakomicie nadaje się do wszelkiego rodzaju potraw pieczonych i grillowanych. Doskonały do mięs, kiełbasek z grilla, steków oraz przyprawiania ryżu i makaronu. Bardzo dobrze sprawdza się jako dip. Jego intensywny smak i aromat nadadzą każdej potrawie niepowtarzalnego charakteru. Sos Salsa znajdziemy w dobrych sklepach.
Przykładowe przepisy Warto skorzystać z letniej pogody i zorganizować przyjęcie na świeżym powietrzu. Oto garść inspiracji na smakowite dania z grilla z dodatkiem pysznych sosów.
Kolorowe szaszłyki Składniki: • 200 g piersi z kurczaka • 4-6 łyżek sosu (np. Salsa, butelka 250 ml) • 1 żółta papryka • 1 czerwona papryka • 1 cukinia • oliwa • przyprawy: sól i pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kawałki, cukinię w niezbyt grube plastry. Na wykałaczki nadziać na przemian warzywa i mięso. Szaszłyki posmarować oliwą, a następnie grillować. Gotowe przekąski skropić sokiem z cytryny i doprawić. Szaszłyki podawać z sosem Salsa np. marki Kuhne.
Chrupiące warzywa z rusztu Składniki: • 4-6 łyżek sosu Barbecue (np. marki Kuhne) • 1 cukinia • 400 g brokułu • 1 papryka • garść pieczarek • 1 łyżka oliwy • przyprawy: pieprz i sól Przygotowanie: Brokuły dzielimy na różyczki. Pieczarki kroimy na połówki, paprykę w kostkę, a cukinię w plastry. Warzywa doprawiamy, polewamy oliwą i układamy na tacy aluminiowej. Grillujemy, aż będą miękkie. Podajemy z sosem Barbecue np. marki Kuhne. Smacznego!
/źródlo - / |