Warmińskie czarne żeberka - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 21 września 2016 13:30

Warmińskie czarne żeberka

Warmia i Mazury to nie tylko jeziora i żagle, to także miejsce z którego pochodzą ciekawe przpisy kulinarne. Jednym z nich jest przepis na... czarne żeberka

Składniki:

- wieprzowe żeberka „Gzella” 1,5kg
- suszone śliwki 500g
- cebule 1-2 sztuki
- sól, pieprz do smaku
- suszony cząber łyżeczka
- ostra mielona papryka łyżeczka
- sok z cytryny łyżeczka
- smalec 1-2 łyżeczki

Wykonanie:

Umyte śliwki zalewamy przegotowaną wodą i zostawiamy na noc. Umyte i osuszone żeberka nacieramy solą, pieprzem, cząbrem i papryką. Skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec, zrumieniamy żeberka z obu stron, przekładamy do rondla, a na smalcu szklimy pokrojoną w plasterki cebulę. Układamy cebulę na żeberkach, przykrywamy wymoczonymi śliwkami i zalewamy wodą, w której śliwki wcześniej się moczyły. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. godziny, potem odkrywamy i całość lekko odparowujemy. Danie podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

/źródło - /