Warmińskie czarne żeberka - przepis |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 21 września 2016 13:30 |
Warmińskie czarne żeberkaWarmia i Mazury to nie tylko jeziora i żagle, to także miejsce z którego pochodzą ciekawe przpisy kulinarne. Jednym z nich jest przepis na... czarne żeberka Składniki: - wieprzowe żeberka „Gzella” 1,5kg Wykonanie: Umyte śliwki zalewamy przegotowaną wodą i zostawiamy na noc. Umyte i osuszone żeberka nacieramy solą, pieprzem, cząbrem i papryką. Skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec, zrumieniamy żeberka z obu stron, przekładamy do rondla, a na smalcu szklimy pokrojoną w plasterki cebulę. Układamy cebulę na żeberkach, przykrywamy wymoczonymi śliwkami i zalewamy wodą, w której śliwki wcześniej się moczyły. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. godziny, potem odkrywamy i całość lekko odparowujemy. Danie podajemy z pieczonymi ziemniakami. Smacznego! /źródło - / |