Przejrzałe banany Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 18 września 2016 12:13

Przejrzałe banany


Czy to prawda, że przejrzałe banany (lekko brązowiejące, nakrapiane) są zdrowsze od tych, które mają skórkę zielono-żółtą?
Jadzia


Tak, to prawda dowiedli tego naukowcy japońscy.
Brązowa lub upstrzona plamkami skórka bananów kojarzy nam się z psuciem się owocu, gdyż przyzwyczajeni jesteśmy do tego, że tak właśnie wyglądają gnijące nasze owoce i warzywa, np. jabłka lub marchewka. Banan wszakże to owoc egzotyczny ma więc też oryginalne dla na „zwyczaje”.
Zielono-żółty jest niedojrzały, ciężkostrawny, pozbawiony składników odżywczych. Lepiej go nie jeść. Lepiej poczekać aby „zgnił” czyli pokrył się brązowymi piegami a jeszcze lepiej dostał rozległych brązowych plam. Taki banan jest dojrzały. Plamki wskazują, że skrobia, z której zbudowany jest cały owoc przekształciła się w prosty cukier. A prócz cukru co jest w „zgniłym” bananie?
Obecne są w nim niemal wszystkie składniki niezbędne dla rozwijającego się organizmu. Składniki te są również korzystne dla seniorów i osób wracających do zdrowia.
Zawierają białko o nazwie „czynnik martwicy nowotworów”, opisywanego też skrótem TNF. Białko to wzmacnia ogólną odporność, a ponad to zdolność do niszczenia uszkodzonych komórek obecnych w ludzkim organizmie, z których może rozwinąć się nowotwór.
Mają łatwo przyswajalny cukier dodający nam energii. 100 gramów dojrzałych bananów zawiera 100 kalorii. Japończycy twierdzą, że jeden banan dziennie powinny zjadać także osoby będące na diecie odchudzającej.
Zatem – lepszy jest banan jako przekąska, niż kanapka.
Babcia Halina z Koszalina

 

Poprawiony: niedziela, 18 września 2016 12:27