Jak wykorzystać pokrzywy Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 17 maja 2010 08:15

Nawóz z pokrzywy i inne z niej pożytki

Nie lubimy pokrzyw, uważamy je za szczególnie bujnie krzewiące się chwasty. Pamiętajmy jednak, że mądry ogrodnik potrafi rośliny te wykorzystać dla podniesienia nie tylko odporności gleby i roślin w swoim ogrodzie ale także własnego organizmu.

 

altJak zrobić nawóz z pokrzyw

 

● Przygotować duże naczynie kamionkowe, plastikowe lub po prostu drewnianą beczkę. Nie wolno używać naczyń metalowych.

● Naciąć ziela pokrzywy młodej lub już kwitnącej, ale zanim zawiążą się na niej nasiona.

● Ziele włożyć do naczynia, ubić lekko, zalać  wodą (najlepiej oligoceńską lub źródlaną). Roztwór w trakcie gnicia będzie się pienił, dlatego też woda powinna sięgać do wysokości kilkunastu centymetrów poniżej brzegu naczynia.

● Postawić naczynie w miejscu zacisznym i nasłonecznionym, przykryć siatką obciążoną kamieniem, aby nie wpadały do środka myszy, wiewiórki, czy inne małe zwierzątka.

● Roztwór raz dziennie zamieszać patykiem.

● Czekać aż gnojówka zrobi się przejrzysta. Trwa to około dwóch tygodni.

● Przejrzystą gnojówkę dziesięciokrotnie rozcieńczyć wodą i polewać nią rośliny: drzewka owocowe, krzewy, warzywa, kwiaty. Rozcieńczenie jest niezbędne, nie wolno o nim zapomnieć, gdyż skondensowana gnojówka uszkodzi rośliny.

Uwaga: nawóz z pokrzywy zawiera bardzo dużo azotu i z tego względu nie nadaje się do nawożenia grochu, fasoli oraz cebuli.

 

Inne pożytki z pokrzywy:

● Kilka pokrzyw pozostawionych wśród grządek poprawia odporność upraw.

● Korzenie pokrzyw poprawiają strukturę gleby.

● Jako chwasty pokrzywy nie są dla ogrodnika bardzo uciążliwe. Usuwa się je łatwo, gdyż lekko podkopane dają się wyciągać z ziemi całymi płatami.

● Z młodych listków pokrzywy (zawierają witaminy B2 i C, sole mineralne, są moczopędne, zapobiegają biegunkom)można gotować zupę, jak ze szczawiu lub dodawać je do surówek (wraz z listkami mniszka lekarskiego).

● Z młodych pędów pokrzywy wycisnąć sok, posłodzić miodem. Pić dwa razy dziennie po pół szklanki przez dwa tygodnie. Jest to polecana przez zielarzy wiosenna kuracja wzmacniająca i zapobiegająca infekcjom.

Babcia Terenia

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 15:55