Dorsz z jesiotrem czyli jak smakuje ryba z rybą? Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 16 sierpnia 2016 09:25

DORSZ Z JESIOTREM CZYLI JAK SMAKUJE RYBA Z RYBĄ?

Sprawdziliśmy, wyśmienicie! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji skosztować ryby morskiej i słodkowodnej jednocześnie to zachęcamy by zrobić to jak najprędzej! Przygotowaliśmy dla Was specjalną wariację kulinarną łącząc pieczonego dorsza z wędzonym jesiotrem.

A to wszystko w towarzystwie marynowanej brukselki z twarożkiem Mój Ulubiony. Lato to idealny moment by przekonać się do ryb! I choć nad polskim morzem trudno teraz dostać świeżą rybę, nie jest to niemożliwe. Nadmorskie kurorty i mazurskie jeziora czekają! Jeśli wybierzecie się za granicę – spotkacie jeszcze większe bogactwo morskich ryb i owoców morza. Dlatego nie zwlekajcie, bo ryby to samo zdrowie! Odpowiednio przygotowane są naprawdę smaczne. A co można przygotować z ryby? Kotlety, zupę, gulasz, pasty czy sałatki - to wszystko, co z mięsem i co więcej z sosem z pysznego twarożku. Smacznego!

Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami

Czas przygotowania 50 min. 2 porcje

Składniki:
400 g polędwicy z dorsza
150 g wędzonego jesiotra z Jury
150 g czerstwego razowego chleba
100 g masła
100 g twarożku "Mój ulubiony"
mały pęczek koperku
mały pęczek natki pietruszki

Risotto
1 duży brokuł
150 ml bulionu warzywnego
100g twarożku „Mój Ulubiony"
50 g parmezanu
sok z połowy limonki
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
łyżeczka miodu

Sos
200 g twarożku „Mój ulubiony"
100 ml soku z pomarańczy
50 ml whiskey
szczypta soli

Marynowane brukselki
10 brukselek
dwie łyżki soku z limonki
łyżka miodu
szczypta cynamonu

Sposób wykonania:
Masło mocno chłodzimy, chleb kroimy w drobną kostkę, zioła (koperek, natkę pietruszki) osuszamy i szatkujemy. Do dużej miski wkładamy twarożek, zioła (koperek, natka pietruszki) obraną i pokrojona rybę wędzoną, pokrojony chleb i pokrojone na drobne kawałki zimne masło, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wyrabiamy kruszonkę. Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy i delikatnie solimy. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu, posypujemy kruszonką i pieczemy w temp 160 ̊ C 17 minut. Brokuł myjemy i szatkujemy bardzo drobno same różyczki (bez głąba). Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy, podsmażamy ząbek czosnku i drobno posiekane brokuły. Tak podsmażone brokuły zalewamy bulionem, dusimy 5 min i dodajemy sok z limonki, twarożek „Mój ulubiony” i parmezan. Całość doprawiamy do smaku solą i odrobiną miodu. Brukselki dzielimy na listki, solimy i odstawiamy na 10 min. Po upływie tego czasu do brukselek dodajemy miód, sok z limonki i cynamon. Zostawiamy w chłodnym miejscu na ok 30 min. Twarożek Mój ulubiony mieszamy z sokiem z pomarańczy i whiskey, doprawiamy solą. Dorsza serwujemy na risotto.

/źródło - /