Aksamitny serek jogurtowy labneh - z czym go się je? - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 29 lipca 2016 11:19

Aksamitny serek jogurtowy labneh – z czym go się je?

Labneh to miękki i gęsty, a także dosyć słony serek jogurtowy, który jest niezwykle popularny w kuchni Bliskiego Wschodu. Ma kremową, delikatną konsystencję i nie posiada żadnych dodatków smakowych, dlatego jest to jeden z najbardziej uniwersalnych serów. Wykorzystywać go można do przygotowywania wytrwanych kanapek, naleśników czy jako dodatek do deserów. To także doskonała przystawka.

Gęsty serek jogurtowy labneh posiada kremową konsystencję, która sprawia, że posiłki stają się jednocześnie lekkie i pyszne. Poniżej kilka pomysłów na pyszne dania z nim w roli głównej, które przygotowała marka Sandra.

Kulki labneh w ziołach i przyprawach
Składniki:
* 1 ½ szklanki serka labneh (np. marki Sandra)
* ½ łyżki mielonego czarnego pieprzu
* ½ mielonej wędzonej papryki
* 1 szklanka oliwy z oliwek
* ½ słoika zielonych oliwek
* szczypta soli
* parę gałązek świeżego rozmarynu, tymianku, oregano
* mielony kolorowy pieprz
* kilka suszonych liści oregano
* kilka świeżych liści tymianku
* siekane zielone chilli
* siekany czosnek
* świeżo starty imbir
Przygotowanie:
Do miski przekładamy serek labneh i dodajemy do niego szczyptę soli, pieprz i wędzoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dłonie smarujemy odrobiną oliwy i z powstałej masy lepimy kulki dowolnej średnicy, a do ich środka wkładamy po jednej całej oliwce. Przygotowujemy 6 małych miseczek i do każdej wsypujemy inne przyprawy i zioła: kolorowy pieprz, drobno posiekane liście oregano, drobno posiekane liście tymianku, siekane chilli, siekany czosnek oraz imbir. Następnie kulki z sera labneh obtaczamy w wybranych przez nas przyprawach oraz ziołach. Kiedy wszystkie kulki będą już przygotowane, wkładamy je do zamykanego pojemnika, zalewamy oliwą z oliwek i dodajemy świeże gałązki tymianku, rozmarynu i oregano. Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki. Serowe kulki najlepiej smakują po około 2 dniach, podawane z pieczywem lub solo.

Naleśniki z serkiem labneh i szpinakiem
Składniki:
* 30 g serka labneh (np. marki Sandra)
* 35 dag szpinaku
* 2 cebule
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżka oleju
* świeży koperek
* sól
* pieprz
* ciasto na naleśniki
Przygotowanie:
Drobno siekamy cebulę oraz czosnek, a następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię i dusimy. Po około 4 minutach dodajemy szpinak i smażymy na małym ogniu około 5 minut. Do osobnej miski dodajemy ser labneh, przekładamy zawartość patelni, doprawiamy wszystko solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekany świeży szczypiorek i całość dokładnie mieszamy. Następnie, z przygotowanego wcześniej ciasta, smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki smarujemy farszem, zawijamy w rulony i kroimy na mniejsze kawałki.

Smacznego!

/źródlo - /