Hiszpańska uczta z ryżem do paelli marki Halina
Z wakacyjnych wyjazdów przywozimy pamiątki, wspomnienia i... przepisy. Jeśli marzy nam się ciepły klimat słonecznej Hiszpanii możemy przywołać go przygotowując pyszną paellę. Dzięki stworzonemu specjalnie z myślą o tym daniu - ryżowi marki Halina, smak Hiszpanii możemy poczuć w swoim domu zarówno latem, jak i w chłodniejsze dni.
Rodem z Hiszpanii Paella jest tradycjną hiszpańską potrawą, która znana jest na całym świecie. Pochodzący z Walencji przysmak składa się z ryżu podsmażanego z szafranem, owocami morza oraz warzywami (papryką, pomidorem i zielonym gorszkiem). W zależności od upodobań krewetki czy małże możemy zastąpić kawałkami kurczaka. Paella to danie jednogarnkowe, bardzo syte, niezwykle apetyczne, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Co więcej, aby zjeść pyszną paellę nie musimy wyjeżdzać do Hiszpanii. W ofercie marki Halina znajdziemy bowiem nową pozycję – specjalny ryż do paelli. Produkt bogaty jest w węglowodany złożone dodające energii oraz stanowi cenne źródło potasu, magnezu, żelaza oraz cynku. Ryż zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E i błonnik. Jest również wyjątkowo prosty w przygotowaniu, dzięki czemu paella z jego użyciem to gwarancja pysznego i szybkiego obiadu
Przepis na hiszpańską paellę Składniki: • 20 dag ryżu do paelli marki Halina • cebula • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki oliwy • 2 szklanki bulionu warzywnego • 2 czerwone papryki • 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza • 40 dag mrożonych krewetek • cytryna • 15 dag mrożonego groszku • łyżka masła • nitka szafranu • pęczek natki • sól, pieprz
Przygotowanie: • Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, zagotować i gotować 30 min pod przykryciem na małym ogniu. • Owoce morza rozmrozić, skropić sokiem z cytryny. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem i dusić kolejne 10 minut. Dodać owoce morza, krewetki oraz groszek i gotować jeszcze 20 minut. • Masło rozgrzać w rondelku i wymieszać z szafranem. Dodać do ryżu, następnie dokładnie wymieszać, przyprawić solą oraz pieprzem. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Gotową paellę posypać natką.
Smacznego!
/źródło - / |