Pyszne przekąski z cieciorką w roli głównej na EURO 2016
Trwające Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej to jedno z najbardziej oczekiwanych wydarzeń sportowych tego roku. Piłkarskie potyczki już od kilku dni wzbudzają ogromne emocje. Polską drużynę wspieramy głównie przed telewizorami, często w towarzystwie znajomych. Podczas takich spotkań nie może zabraknąć pożywnych przekąsek, które skutecznie dodają energii do kibicowania. Warto jednak odejść od popularnych, ale niezdrowych chipsów i przygotować przysmaki z cieciorką w roli głównej.
Chrupiący popcorn z cieciorki
Składniki: * 1 opakowanie gotowanej cieciorki z puszki (np. marki Jasmeen) * oliwa z oliwek * zioła prowansalskie * wędzona papryka * sól ziołowa * pieprz
Przygotowanie: Cieciorkę odcedzamy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej około 5 łyżeczek oliwy, zioła prowansalskie, wędzoną paprykę, pieprz oraz sól ziołową. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby kuleczki ciecierzycy były dobrze obtoczone oliwą i przyprawami. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na nim cieciorkę, którą pieczemy około 20 minut. Gotowe kuleczki powinny być chrupiące i mieć zarumieniony kolor. Można podawać je w miseczce, lub podobnie jak popcorn w papierowym opakowaniu.
Chipsy z chleba pita z dipem z ciecierzycy
Składniki: * 1 opakowanie ciecierzycy gotowanej z puszki (np. marki Jasmeen) * 2 chlebki typu pita * 1 mała cebula * 2 ząbki czosnku * 1 łyżka oleju roślinnego * 1 łyżka masła * 1 łyżka śmietany * 1 łyżka soku z cytryny * czarny mielony pieprz * 2 łyżki sezamu * sól
Przygotowanie: Na małej patelni rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i smażymy do uzyskania złocistego koloru. Następnie odcedzoną ciecierzycę umieszczamy w głębokiej misce i dodajemy do niej zawartość patelni, a także sól, czarny pieprz, sok z cytryny oraz śmietanę. Całość blendujemy. Sezam dodajemy do dipu i dokładnie mieszamy. W pełni gotowy dip przekładamy do małych miseczek. Następnie chleb typu pita przecinamy na pół i tworzymy kawałki o kształcie trójkątów. Zapiekamy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni i podajemy razem z dipem z ciecierzycy.
Smacznego!
/źródło - / |