Pyszne przekąski z cieciorką w roli głównej na EURO 2016 - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 20 czerwca 2016 15:03

Pyszne przekąski z cieciorką w roli głównej na EURO 2016


Trwające Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej to jedno z najbardziej oczekiwanych wydarzeń sportowych tego roku. Piłkarskie potyczki już od kilku dni wzbudzają ogromne emocje. Polską drużynę wspieramy głównie przed telewizorami, często w towarzystwie znajomych. Podczas takich spotkań nie może zabraknąć pożywnych przekąsek, które skutecznie dodają energii do kibicowania. Warto jednak odejść od popularnych, ale niezdrowych chipsów i przygotować przysmaki z cieciorką w roli głównej.

 

Chrupiący popcorn z cieciorki

Składniki:
* 1 opakowanie gotowanej cieciorki z puszki (np. marki Jasmeen)
* oliwa z oliwek
* zioła prowansalskie
* wędzona papryka
* sól ziołowa
* pieprz

Przygotowanie:
Cieciorkę odcedzamy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej około 5 łyżeczek oliwy, zioła prowansalskie, wędzoną paprykę, pieprz oraz sól ziołową. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby kuleczki ciecierzycy były dobrze obtoczone oliwą i przyprawami. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na nim cieciorkę, którą pieczemy około 20 minut. Gotowe kuleczki powinny być chrupiące i mieć zarumieniony kolor. Można podawać je w miseczce, lub podobnie jak popcorn w papierowym opakowaniu.

Chipsy z chleba pita z dipem z ciecierzycy

Składniki:
* 1 opakowanie ciecierzycy gotowanej z puszki (np. marki Jasmeen)
* 2 chlebki typu pita
* 1 mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżka oleju roślinnego
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka śmietany
* 1 łyżka soku z cytryny
* czarny mielony pieprz
* 2 łyżki sezamu
* sól

Przygotowanie:
Na małej patelni rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i smażymy do uzyskania złocistego koloru. Następnie odcedzoną ciecierzycę umieszczamy w głębokiej misce i dodajemy do niej zawartość patelni, a także sól, czarny pieprz, sok z cytryny oraz śmietanę. Całość blendujemy. Sezam dodajemy do dipu i dokładnie mieszamy. W pełni gotowy dip przekładamy do małych miseczek. Następnie chleb typu pita przecinamy na pół i tworzymy kawałki o kształcie trójkątów. Zapiekamy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni i podajemy razem z dipem z ciecierzycy.

Smacznego!

/źródło - /

Poprawiony: poniedziałek, 20 czerwca 2016 15:50