Pyszne sałatki w 10 minut dzięki warzywom z puszek Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 18 czerwca 2016 19:03

Pyszne sałatki w 10 minut dzięki warzywom z puszki

Sałatka to bardzo lekkie danie, które idealnie sprawdza się, gdy temperatura na zewnątrz znacznie przekracza 20 °C. Taka forma posiłku jest także bardzo zdrowa i dostarcza nam sporej dawki energii, która przydaje się w długie, letnie dni. Sałatki możemy przyrządzać ze świeżych warzyw lub tych prosto z puszki, które również pozwolą nam skomponować pyszną i sycącą przekąskę.

Przepisy na sałatki z warzywami z puszki

Sałatka z kolorową papryką
Składniki na sałatkę:
* 1 puszka papryki trójkolorowej (np. marki Sandra)
* 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra)
* pół słoika zielonych oliwek
* zielona sałata

Składniki na sos:
* 4 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 2 łyżki soku z cytryny
* 4 łyżki majonezu
* 1 ząbek czosnku
* szczypta tymianku
* sól i pieprz

Przygotowanie:
Sałatę dokładnie myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Następnie odcedzamy kukurydzę i trójkolorową paprykę, a oliwki kroimy na połowę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Do osobnego, mniejszego naczynia przelewamy jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz dodajemy majonez i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zawartość doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy, aż do powstania sosu, którym polewamy składniki w misce. Gotową sałatkę przed podaniem wkładamy na pół godziny do lodówki.

Sałatka z czerwoną fasolą
Składniki:
* 1 puszka czerwonej fasoli (np. marki Sandra)
* 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra)
* 200 g szynki
* 200 g żółtego sera
* 7 ogórków konserwowych
* 1 por
* 6 łyżek majonezu
* szczypta papryki w proszku
* sól i pieprz

Przygotowanie:
Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Szynkę, ser żółty i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, a białą część pora w pół plasterki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą wrzucając je do miski. Następnie dodajemy paprykę w proszku, sól, pieprz, majonez i dokładnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę schładzamy przez kilka minut w lodówce.

Smacznego!

/źródło - /