Czytajmy etykiety |
![]() |
![]() |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 09 czerwca 2016 09:34 |
Czytajmy etykietyLista składników i tabela wartości odżywczych to najczęściej mylone elementy oznakowania produktów spożywczych. Wyjaśniamy różnicę.
Na opakowaniu produktu spożywczego znaleźć powinny się takie informacje, jak: nazwa wyrobu, jego ilość w danym opakowaniu, data przydatności do spożycia, informacje o sposobie przechowywania, oznaczenie partii produkcyjnej, dane pozwalające zidentyfikować podmiot odpowiedzialny (np. producenta lub dystrybutora), a także lista składników, z jakich produkt powstał. Poza tym, od 13 grudnia 2016 roku producenci będą musieli zgodnie z prawem1, obowiązkowo podawać na opakowaniu także wartość odżywczą, w tym energetyczną danego wyrobu. Część producentów, np. producenci soków, już dostosowali się do tego wymogu i umieszczają tabelę wartości odżywczych na opakowaniach. To właśnie wprowadzenie tego ostatniego elementu do oznakowania produktów spożywczych jest bardzo istotne dla planowania naszej codziennej diety, a jednocześnie konsumenci często mają kłopot z prawidłowym odczytaniem tabeli wartości odżywczych i odróżnieniem jej od listy składników, z jakich dany wyrób powstał. Jak pokazuje najnowsze badanie mam2, 73% z nich deklaruje, że sprawdza informacje zawarte w tabeli substancji odżywczych. Jednocześnie jednak 39% mam albo w ogóle nie potrafi odczytać informacji zawartych w tej tabeli (zadeklarowało tak 11%) albo interpretuje je błędnie, uważając, że są w niej wymienione tylko substancje, znajdujące się w surowcach, z jakich dany produkt powstał (wskazało tak 16%) lub też tylko te, które zostały dodane w czasie procesu produkcji (wskazało tak 12%). Tymczasem w tabeli tej znajduje się całkowita wartość odżywcza gotowego już produktu. Oznacza to, że znajdziemy w niej oba rodzaje wymienionych substancji, czyli i tych dodanych w procesie produkcji, jak i tych występujących w surowcach, z których powstał produkt. Różnica między listą składników i tabelą wartości odżywczych na przykładzie soków owocowych Lista składników produktu odpowie nam na pytanie, co posłużyło do jego wyrobu. Zawartość poszczególnych składników wymieniana jest w kolejności malejącej, co oznacza, że ten, którego jest najwięcej wymieniony jest jako pierwszy. Natomiast informacja o wartości odżywczej to dane dotyczące poszczególnych składników odżywczych zawartych w 100 g lub 100 ml wyrobu gotowego w danym opakowaniu (np. tłuszczu, węglowodanów czy białka), a także wartości energetycznej, czyli liczby kilokalorii. Dodatkowo informacja o wartości odżywczej może być podana na porcję. Tabela jest więc dla nas cenną wskazówką, dzięki której możemy sprawdzić czy, i w jakich proporcjach dany produkt zawiera substancje odżywcze, jakie pozwolą nam pokryć nasze codzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze.
Jak widać, znajomość różnicy między tabelą wartości odżywczych a listą składników może nam pomóc nie tylko w dokonywaniu wyboru produktu spożywczego, ale też w świadomym komponowaniu prawidłowej, dobrze zbilansowanej diety, w której znajdą się różnorodne i wartościowe dla naszego zdrowia składniki odżywcze w odpowiednich, zalecanych przez ekspertów do spraw żywienia proporcjach. Tak więc przy następnych zakupach uważniej przyjrzyjmy się opakowaniom produktów, po które sięgamy, a zawarte na nich informacje czytajmy nie wybiórczo, ale traktujmy jako spójną całość, w której producent zawarł istotny dla nas przekaz. 1. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 /źródło - Michael Bridge Communication/ |