Naleśniki z pastą sezamową Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 04 czerwca 2016 07:49

Naleśniki z pastą sezamową


Smacznym i sycącym posiłkiem, którego smak zna praktycznie każdy z nas, są naleśniki. Ta popularna potrawa jest doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie czy obiad, jak i deser. Można ją podawać na słodko lub na słono, w połączeniu z różnymi dodatkami. W Polsce najczęściej urozmaicamy je cukrem lub dżemem – warto jednak spróbować czegoś nowego i postawić na pastą sezamową, czyli tahinę.

Naleśniki to popularna potrawa, która ma swoich miłośników praktycznie na całym świecie. Wynaleziono je już w czasach starożytnych, a obecnie najchętniej spożywane są w Chinach oraz Europie. Naleśniki najlepiej smakują z ulubionymi dodatkami. Jeżeli jednak chcielibyśmy przygotować je nieco inaczej niż zawsze, wykorzystajmy pastę sezamową, która jest głównym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu.

Naleśniki z pastą sezamową i figami
Składniki:
* 1 jajko
* 2 szklanki mąki pszennej razowej
* 1 łyżeczka fruktozy lub cukru
* 2 świeże figi
* 1 opakowanie tahiny marki Jasmeen
* pół szklanki zimnej wody gazowanej
* szczypta soli
* szczypta imbiru
* szczypta cynamonu
* szczypta kakao
* cukier puder
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną, zimną wodę gazowaną oraz jedną łyżkę cukru lub fruktozy. Całość miksujemy i w trakcie dodajemy szczyptę soli, imbiru, cynamonu i kakao. Powstałe ciasto smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe naleśniki smarujemy pastą sezamową i miąższem wydrążonym z fig, a następnie zwijamy je w rulon. Na koniec dla smaku posypujemy cukrem pudrem.

Naleśniki orkiszowe z pastą sezamową na słodko
Składniki:
* 2 szklanki mąki orkiszowej
* 2 łyżki otrębów orkiszowych
* 1 jajko
* 1 szklanka mleka
* 1 opakowanie tahiny marki Jasmeen
* odrobina oliwy
* szczypta soli
* szczypta kurkumy
* szczypta imbiru
* garść zmielonych orzechów włoskich
* miód
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, wbijamy jajko, dodajemy mleko, otręby orkiszowe, zmielone orzechy włoskie, kilka kropel oliwy, szczyptę kurkumy, imbiru i soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Następnie ciasto smażymy na rozgrzanej patelni. Gotowe naleśniki smarujemy pastą sezamową i zawijamy. Na koniec polewamy je miodem i posypujemy orzechami włoskimi.

Smacznego!

/źródło - /