Czy alergia może być przyczyną otyłości? Drukuj Email
Wpisany przez Katarzyna Drews   
piątek, 27 maja 2016 09:10

Czy alergia może być przyczyną otyłości?


Nadwaga i otyłość dotyczą coraz większej liczby Polek i Polaków. Według raportu Instytutu Żywności i Żywienia z 2015 roku problem dotyczy 64% dorosłych mężczyzn i 49% kobiet .

 

Teoretycznie osoby, które stosują niskokaloryczną dietę oraz zwiększają aktywność fizyczną powinny tracić na wadze. Zdarzają się jednak sytuacje, gdy pomimo wszelkich starań, waga pozostaje stała, a nawet rośnie. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być przewlekły stan zapalny w organizmie, będący wynikiem opóźnionej alergii pokarmowej (IgG-zależnej).
Niezdiagnozowana i nieleczona alergia pokarmowa IgG-zależna wywołuje stan zapalny, który przyczynia się do powstania oporności organizmu na działanie insuliny. W konsekwencji spożywany cukier nie jest prawidłowo metabolizowany i zostaje przekształcony w tłuszcz, który odkłada się w organizmie.
Dodatkowo zaburzeniu ulega odczuwanie głodu i sytości, wskutek uszkodzenia przez czynniki zapalne receptorów dla leptyny, która za nie odpowiada. Organizm pozbawiony informacji o zaspokojeniu głodu lub otrzymujący impuls zbyt późno, przyjmuje nadmierną ilość kalorii, co prowadzi do wzrostu masy ciała.
Utrata zbędnych kilogramów jest możliwa w momencie, gdy zidentyfikowane zostaną pokarmy alergizujące, a następnie pacjent wyeliminuje je z diety na określony czas. Alergię IgG-zależną diagnozuje się np. za pomocą testu ImuPro. W ramach badania określana jest ilość przeciwciał IgG przeciwko konkretnym alergenom w żywości. Wygaszenie stanu zapalnego w organizmie sprawi, że waga zacznie spadać.
Katarzyna Drews
Dietetyk
Instytut Mikroekologii w Poznaniu


Dodatkowe informacje:
Instytut Mikroekologii w Poznaniu świadczy najnowocześniejsze usługi medyczne dla pacjentów oraz lekarzy z całej Polski. Jest to firma medyczna, która jako pierwsza wprowadza na rynek Polski innowacyjne analizy laboratoryjne na bazie własnych badań doświadczalnych, które przeprowadzane są według ogólnie przyjętych norm i standardów naukowych. Ponadto Instytut Mikroekologii ściśle i nieustannie współpracuje z najlepszymi jednostkami naukowymi i akademickimi w Polsce oraz zagranicą. Swą wizję firma realizuje poprzez:
• dokładność i wiarygodność przeprowadzanych badań laboratoryjnych
• zaangażowanie pracowników w życie naukowe
• lekarze pracujący w Instytucie zawsze poszukują do skutku źródła dolegliwości pacjenta, nigdy nie działają jedynie na objawy.
Instytut Mikroekologii bazując na ponad 50-letnim doświadczeniu Instytutu Mikroekologii w Herborn (Niemcy), jako pierwszy w Polsce zajmuje się przeprowadzaniem badań mikrobiologicznych, których celem jest rozpoznawanie rdzennych przyczyn wielu przewlekłych schorzeń. Są to zazwyczaj dolegliwości, z którymi pacjenci borykają się od lat, a których przyczyny nie są bliżej znane np.: dolegliwości skórne (atopowe zapalenie skóry, świerzbienie, łuszczyca, pokrzywka) czy też dolegliwości żołądkowo-jelitowe (biegunki, zaparcia, wzdęcia).
W skład Instytutu Mikroekologii wchodzi nowoczesne laboratorium wyposażone w specjalistyczny sprzęt laboratoryjny, profesjonalne narzędzia oraz niezbędne „know how” umożliwiające przeprowadzanie specjalistycznych badań. Zespół tworzą specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w zakresie mikrobiologii oraz medycyny ogólnej.
Instytut Mikroekologii w Poznaniu przeprowadza badanie ImuPro jako jedyny ośrodek w Polsce. Instytut uczestniczy w corocznej międzynarodowej kontroli jakości obejmującej 17 laboratoriów na całym świecie. Oznacza to, iż czułość i swoistość oznaczeń wykonywanych w laboratorium kontrolowane są przez niezależną organizację zewnętrzną (EvomedMedizinService GmbH). Instytut co roku spełnia wymagania dotyczące jakości wykonania badań, czego dowodem są otrzymane certyfikaty.
Więcej informacji www.instytut-mikroekologii.pl

 

/źródło - /