Europejski Dzień Śniadania za nami. Pozostały przepisy |
Wpisany przez Anna Koza |
wtorek, 10 maja 2016 09:03 |
Europejski Dzień Śniadania za nami. Pozostały przepisyKażdy dzień powinniśmy rozpocząć od zdrowego i pełnowartościowego posiłku, a minione święto stanowiło dodatkową ku temu motywację. 24 kwietnia obchodziliśmy Europejski Dzień Śniadania. W jaki sposób go uczczono? Przygotowując odpowiedni posiłek! Nasze propozycje były takie: naleśniki na słodko, łosoś na waflu zbożowym, racuchy oraz pasta serowo-jajeczna. To proste, ale sprawdzone przysmaki, które są idealne nie tylko od święta. Cztery sprawdzone przepisy na Europejski Dzień Śniadania Śniadanie trzeba zjeść w ciągu godziny od przebudzenia. Najlepiej, gdy poprzedza je wypicie szklanki wody z cytryną. Niezależnie od upodobań kulinarnych, zawsze zamiast na ilość, warto stawiać na jakość produktów. Kęsów jedzenia nie należy popijać; herbatą (lub wodą) delektujmy się po posiłku. Obchodzone 24 kwietnia wydarzenie to dobry pretekst, by przekonać się, że śniadanie nie musi ograniczać się wyłącznie do kanapek. Dowodzą tego propozycje laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Rodzimi producenci wysokiej jakości artykułów spożywczych zachęcają do sprawdzenia jak smakują naleśniki orkiszowe, kanapki na bazie wafli zbożowych oraz racuchy z jabłkiem i owsianymi otrębami. Miłośnicy tradycyjnych kanapek powinni przygotować sobie z kolei pastę serowo-jajeczną. Do dzieła! I. Wykwintna kanapka z łososiem i sosem czosnkowym Wafle zbożowe są nie tylko bazą do kanapek, można podawać je także z konfiturą, serkiem lub jogurtem. Do przygotowania wykwintnej kanapki zachęcają reprezentanci firmy SIEJEJE Rafał i Piotr Wojciechowscy, Krzysztof Militowski s.c., która zdobyła certyfikaty „Doceń polskie” za Wafle zbożowo-ryżowe SiejeJe oraz Wafle orkiszowe SiejeJe. Loża Ekspertów programu promocyjnego nagrodziła drugi z wymienionych artykułów również tytułem TOP PRODUKT. II. Racuszki z jabłkami i otrębami owsianymi Przygotowanie: Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy zsiadłe mleko i mieszamy. Powstałą masę łączymy z otrębami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz solą. Na samym końcu dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Tak przygotowane ciasto smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po wystudzeniu racuchy można posypać cukrem pudrem. Na racuszki zapraszają przedstawiciele Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie. W asortymencie tego producenta znajdziemy aż 11 specjałów z godłem „Doceń polskie”, w tym 8 nagrodzonych także tytułem TOP PRODUKT. Wyróżnione przez specjalistów z branży spożywczej wyroby to: Serek wiejski „Cottage Cheese” naturalny; JOGUŚ - jogurt owocowy do picia brzoskwiniowy; JOGUŚ - jogurt owocowy do picia jagoda; JOGUŚ - jogurt owocowy do picia wanilia; JOGUŚ - jogurt owocowy do picia żurawina; Zsiadłe mleko; Śmietana homogenizowana 18%; Śmietana homogenizowana 12% (wszystkie poza certyfikatem jakości zdobyły też miano TOP PRODUKT) oraz JOGUŚ - jogurt owocowy do picia jabłko ze smakiem mięty, JOGUŚ - jogurt owocowy do picia truskawka i CALPRO - Calpro Jogurt naturalny wapń + LA-5® i BB-12®. III. Naleśniki orkiszowe z konfiturą malinową Recepturą podzielili się przedstawiciele Zakładu Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego VITAPOL M.T. Ciszkiewicz Sp. j. Przedsiębiorstwo może pochwalić się zdobyciem pięciu certyfikatów jakości za swoje wyroby. Loża Ekspertów nagrodziła: Żur Staropolski, Koncentrat barszczu, Śliwki w occie winnym (wszystkie uhonorowano je dwukrotnie, wyroby zdobyły także tytuły TOP PRODUKT), a także Ogórki konserwowe oraz Musztardę Miodową, która również otrzymała tytuł TOP PRODUKT. IV. Pasta serowo-jajeczna Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy widelcem na drobne kawałki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z posiekanymi jajkami. Następnie dodajemy majonez, przetarty przez praskę czosnek (lub czosnek granulowany), drobno posiekany szczypiorek i solimy całość. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy pastę do zamykanego pojemnika i wstawiamy na kilka minut do lodówki, aby smaki się połączyły. Pastą smarujemy kanapki, które możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem. Przepis pochodzi ze zbiorów Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku. Ser Gouda Pełnotłusty tego producenta dwukrotnie zdobył certyfikat jakości, otrzymał także tytuł TOP PRODUKT. O programie „Doceń polskie” W ramach programu, cztery razy w roku odbywają się audyty żywności, podczas których Loża Ekspertów ocenia produkty spożywcze i decyduje, które z nich mogą zostać wyróżnione certyfikatem jakości. Ocenie podlegają: smak, wygląd i stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Wyczerpujące informacje na temat programu i realizowanych w jego ramach projektów, są dostępne stronie internetowej programu, pod adresem www.docenpolskie.pl. Informacje na temat laureatów programu i nagrodzonych artykułach spożywczych można natomiast uzyskać odwiedzając blog programu, dostępny pod adresem blog.docenpolskie.pl. * * * * * * * * * /źródło - Adventure Media APR/ |
Poprawiony: wtorek, 10 maja 2016 09:56 |