Dwa pomysły na szybką i sycącą zupę z ciecierzycy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 03 maja 2016 13:29

Dwa pomysły na szybką i sycącą zupę z ciecierzycy


Zupy to smaczny i zdrowy, a przede wszystkim szybki w przygotowaniu pomysł na pożywny posiłek. Uzupełnienie codziennego menu o ich porcję, dostarczy dużej dawki energii i cennych składników odżywczych. Jedną z zup, którą z pewnością warto przyrządzić jest ta na bazie cieciorki. Oto dwa przepisy, dzięki którym pokochacie to cudowne warzywo.

 

Nazywana „grochem włoskim” cieciorka, dostarcza naszemu organizmowi duże ilości składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez czy witaminy z grupy B. Warzywo to charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi oraz kwasu linolowego, wspomagającego funkcjonowanie żołądka. Cieciorka smakuje doskonale podawana w postaci zupy.

Pożywna zupa z cieciorki
Składniki:
* 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)

* 1 puszka pomidorów w kawałkach
* 1 cebula
* kawałek pora
* 1 ząbek czosnku
* kilka gałązek świeżego tymianku
* łyżka oleju
* sól morska
* pieprz czarny ziarnisty
* 100 ml śmietany 18%
* garść makaronu np. penne

Przepis:
Na początek drobno siekamy cebulę, a pora kroimy w półplasterki. Następnie podsmażamy warzywa na patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki, całość dusimy około 10 minut. W tym samym czasie w garnku gotujemy około 1 litr posolonej wody. Po jej zagotowaniu wsypujemy odcedzoną cieciorkę z puszki i zawartość patelni. Gotujemy około 9 minut. Następnie odlewamy dwie chochelki zupy do osobnej miski, dodajemy śmietanę i blendujemy na gładką masę, którą wlewamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze przez kilka minut. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy garść makaronu. Gotową zupę przelewamy na talerze, a następnie dodajemy ugotowany makaron i świeży tymianek.

Zupa z cieciorki ze szpinakiem
Składniki:
* 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
* 2 łodygi selera naciowego
* 1,7 l bulionu warzywnego
* 1 puszka pomidorów w kawałkach
* 3 ziemniaki
* 1 cebula
* 200g świeżego szpinaku
* 4 ząbki czosnku
* imbir
* 1 łyżeczka kminu rzymskiego
* 1 łyżeczka kolendry
* sól i pieprz
* 2 łyżeczki oliwy
* gęsty jogurt

Przepis:
W dużym garnku smażymy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, imbir, seler, kmin oraz kolendrę. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy jedną puszkę cieciorki, pomidory i wlewamy bulion warzywny. W tym samym czasie w garnku gotujemy ziemniaki drobno pokroje w kostkę. Część zupy miksujemy i wlewamy do tej nie zmiksowanej. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku oraz dodajemy ugotowane ziemniaki i szpinak, gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego.

/źródło - /

Poprawiony: wtorek, 03 maja 2016 13:42