Dwa pomysły na szybką i sycącą zupę z ciecierzycy
Zupy to smaczny i zdrowy, a przede wszystkim szybki w przygotowaniu pomysł na pożywny posiłek. Uzupełnienie codziennego menu o ich porcję, dostarczy dużej dawki energii i cennych składników odżywczych. Jedną z zup, którą z pewnością warto przyrządzić jest ta na bazie cieciorki. Oto dwa przepisy, dzięki którym pokochacie to cudowne warzywo.
Nazywana „grochem włoskim” cieciorka, dostarcza naszemu organizmowi duże ilości składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez czy witaminy z grupy B. Warzywo to charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi oraz kwasu linolowego, wspomagającego funkcjonowanie żołądka. Cieciorka smakuje doskonale podawana w postaci zupy.
Pożywna zupa z cieciorki Składniki: * 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
* 1 puszka pomidorów w kawałkach * 1 cebula * kawałek pora * 1 ząbek czosnku * kilka gałązek świeżego tymianku * łyżka oleju * sól morska * pieprz czarny ziarnisty * 100 ml śmietany 18% * garść makaronu np. penne
Przepis: Na początek drobno siekamy cebulę, a pora kroimy w półplasterki. Następnie podsmażamy warzywa na patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki, całość dusimy około 10 minut. W tym samym czasie w garnku gotujemy około 1 litr posolonej wody. Po jej zagotowaniu wsypujemy odcedzoną cieciorkę z puszki i zawartość patelni. Gotujemy około 9 minut. Następnie odlewamy dwie chochelki zupy do osobnej miski, dodajemy śmietanę i blendujemy na gładką masę, którą wlewamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze przez kilka minut. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy garść makaronu. Gotową zupę przelewamy na talerze, a następnie dodajemy ugotowany makaron i świeży tymianek.
Zupa z cieciorki ze szpinakiem Składniki: * 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen) * 2 łodygi selera naciowego * 1,7 l bulionu warzywnego * 1 puszka pomidorów w kawałkach * 3 ziemniaki * 1 cebula * 200g świeżego szpinaku * 4 ząbki czosnku * imbir * 1 łyżeczka kminu rzymskiego * 1 łyżeczka kolendry * sól i pieprz * 2 łyżeczki oliwy * gęsty jogurt
Przepis: W dużym garnku smażymy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, imbir, seler, kmin oraz kolendrę. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy jedną puszkę cieciorki, pomidory i wlewamy bulion warzywny. W tym samym czasie w garnku gotujemy ziemniaki drobno pokroje w kostkę. Część zupy miksujemy i wlewamy do tej nie zmiksowanej. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku oraz dodajemy ugotowane ziemniaki i szpinak, gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego.
/źródło - / |