Wielkanocne smaki na talerzu malucha Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 27 marca 2016 08:16

Wielkanocne smaki na talerzu malucha


Kształtowanie zdrowych tradycji żywieniowych według edukatorów żywieniowych programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”

Wielkanoc to jedna z dwóch okazji w roku, kiedy jedzenie nabiera emocjonalnego charakteru. W ciągu całego roku jajka, wędliny czy ciasta nigdy nie smakują tak, jak na Wielkanoc. Tajemnicą ich wyjątkowego smaku jest tradycja, która obejmuje wyjątkowy sposób przygotowania i podania posiłków oraz świąteczna atmosfera, zgodnie z którą posiłek należy celebrować. To tym bardziej ważne, kiedy przy świątecznym stole zasiadają małe dzieci. Najmłodsi w oparciu o to, czego doświadczają, budują swoje własne pojęcie tradycji oraz uczą się określonych nawyków żywieniowych, na które w dużej mierze wpływa nie tylko to, co jemy, ale również w jakich warunkach, czyli spożywanie posiłków przy wspólnym stole. Warto przy tym pamiętać, że zanim wielkanocne przysmaki trafią na stół, powinny być przemyślane pod względem żywieniowych potrzeb i możliwości najmłodszych.
Tradycja nakazuje, aby w wielkanocnym koszyczku znalazły się m.in. jajka, mięso, chleb czy masło. To popularne produkty z grup żywności takich jak: produkty białkowe, produkty zbożowe czy tłuszcze. Wszystkie one mają swoje miejsce w kompozycji modelowego talerzyka żywieniowego dziecka w wieku 1-3 lat, który przedstawia udział poszczególnych grup produktów i liczby porcji w jadłospisie dziecka.
Zgodnie z modelowym talerzykiem żywieniowym dla dzieci w wieku 1-3 lata opracowanym przez Instytut Matki i Dziecka w dziennym menu malucha wspomniane wielkanocne produkty powinny się znaleźć w następujących proporcjach: 4-5 porcji produktów białkowych (mięsa, ryb, jaj, nabiału, warzyw), 5 porcji produktów zbożowych oraz 1-2 porcje tłuszczów. Poza wspomnianymi produktami modelowy talerzyk zawiera również wodę – która zarówno na co dzień, jak i od święta jest dla dziecka najlepszym napojem, 5 porcji warzyw i 4 porcje owoców dziennie. Ich obecność w świątecznym menu będzie zdrowym i smacznym urozmaiceniem dla typowo wielkanocnych potraw. Jednak nie tylko odpowiednie proporcje mają duże znaczenie w komponowaniu świątecznych posiłków. Ogromną rolę w prawidłowym odżywianiu dziecka, także przy świątecznym stole, ma jakość podawanych produktów m.in. brak konserwantów, słodkich dodatków czy wzmacniaczy smaku.

 


Zachęcamy do zapoznania się i wypróbowania propozycji najpopularniejszych wielkanocnych potraw opracowanych z myślą o najmłodszych przez edukatorów żywieniowych programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”:


1. Przepis na Pasztet z soczewicy ze śliwką autorstwa Agnieszki Gruszki, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo rośniemy”
Składniki:
• 300 g zielonej soczewicy
• 2 marchewki
• ½ selera
• 2 średnie cebule
• 150ml kaszy manny
• 150ml oleju rzepakowego
• 1 liść laurowy
• 5 kulek ziela angielskiego
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 łyżeczka cząbru
• ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
• Śliwki wędzone
• 3-4 łyżki sosu sojowego
• Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Soczewicę ugotuj do miękkości, tak aby wchłonęła całą wodę. Na 1 miarkę soczewicy użyj dwukrotnej ilości wody.
2. Cebulę pokrój w piórka, marchew i seler zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na odrobinie oleju podsmaż, a potem duś do miękkości marchew, seler, cebulę wraz z zielem i liściem laurowym, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po uduszeniu ziele i liść wyjmij.
3. Soczewicę i warzywa zmiel w maszynce do mielenia lub rozdrobnij blenderem na gładką masę.
4. Dodaj olej, kaszę mannę, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
5. Połowę masy przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej, ułóż śliwki w 1 rządku przez całą długość pasztetu.
6. Piecz w piekarniku w 175 stopniach przez 1 godzinę. Na ostatnie 15 minut pieczenia należy włączyć górną grzałkę, żeby skórka się zrumieniła.


2. Przepis na Jajka faszerowane pastą z ciecierzycy i awokado autorstwa Aleksandry Ciskowskiej, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo rośniemy”
Składniki:

• 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
• 1 dojrzałe awokado
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki soku z limonki
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• bazylia, pieprz
• 5 jajek

Sposób przygotowania:

1. Jajka gotujemy na twardo, po ostygnięciu przekrajmy na pół i wyjmujemy żółtka.
2. Ciecierzycę miksujemy z awokado, ziołami, oliwą, czosnkiem i żółtkami do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Pastą faszerujemy jajka. Pasta świetnie smakuje również na kanapki.
3. Przepis na Żurek autorstwa Katarzyny Winnickiej, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo rośniemy”
Składniki:

• 300 g wędzonki (baleron, szynka itp.)
• 4 sztuki białych nieparzonych kiełbasek
• 500 ml zakwasu
• 500 ml wywaru warzywnego
• 3 cebule
• 4 średnie ziemniaki
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki chrzanu tartego (świeżego nieco mniej)
• 3 łyżki jogurtu greckiego
• 4 jaja
• Majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól do smaku
• 10 ml oleju rzepakowego (łyżka) Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Białą kiełbasę nacinamy, posypujemy 1 cebulą skrojoną w kostkę i zmiażdżonym ząbkiem czosnku, wstawiamy do piekarnika na 35-40 min.
3. Gotujemy jajka na twardo.
4. W tym czasie kroimy wędzonkę, pozostałą cebulę
i czosnek w kostkę.
5. Podsmażamy wszystko na oleju.
6. Dodajemy bulion, ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki
7. Gotujemy ok. 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
8. Dodajemy zakwas i mieszamy, aby nie przywarł do dna.
9. Ugotowane jajka obieramy, białka kroimy w kosteczkę, zaś żółtka rozgniatamy w miseczce i łączymy z jogurtem.
10. Hartujemy żółtkowo-jogurtową zawiesinę gorącym żurkiem i dodajemy do garnka.
11. Na koniec dodajemy upieczoną i pokrojoną w niewielkie plastry kiełbasę, chrzan i białka jaj.
12. Doprawiamy do smaku.

Wskazówki: Można użyć kiełbasy parzonej, wtedy skracamy czas pieczenia do ok. 20 minut.
Więcej przepisów Edukatorów Programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” jest dostępnych na stronie: www.rodzinnegotowanie.zdrowojemy.info.