Podlaska babka ziemniaczana - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 24 marca 2016 16:14

Podlaska babka ziemniaczana – alternatywa na wielkanocny stół

Świąteczny stół obfituje w niezwykłe przysmaki. Ich wygląd i charakter zmienia się w zależności od regionu, jednak wielu z nas kojarzy Wielkanoc z babką. Klasycznie pojawia się ona w wersji słodkiej – z lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Czas jednak na babkową rewolucję! Na święta podaj babkę... ziemniaczaną!


 

Babka ziemniaczana, choć być może nie każdy jej spróbował, to znane i tradycyjne danie. Największą popularnością cieszy się na Podlasiu, gdzie doczekała się nawet swojego święta! Ta prosta i niezwykle pyszna potrawa zachwyci każdego łasucha. – Babka ziemniaczana to prawdziwy, podlaski rarytas. W wersji klasycznej, opartej o tradycyjną recepturę, jest przygotowywana z utartych ziemniaków zmieszanych z podsmażonym boczkiem, doprawionych kminkiem i solą, a następnie zapieczonych w piekarniku na złocisty kolor. Ta prosta potrawa ma jednak wiele kulinarnych wariacji, które łączą tradycję z nowoczesnością i zawierają składniki, które w opcji podstawowej nie były wykorzystywane. Babkę możemy przygotować, np. z serem żółtym i czosnkiem – wówczas będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Do dań, które pieczemy w piekarniku, wybierzmy ser o dobrej topliwości, który podkreśli walory potrawy (np. Podlaski MSM Mońki) – mówi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.

Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem żółtym
Składniki:
- 400 g sera Gouda MSM Mońki
- 1,5 kg ziemniaków
- 150 g boczku wędzonego parzonego
- 150 g kiełbasy wędzonej
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Blaszki "keksówki" wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.


Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.
Więcej informacji: www.msm-monki.pl

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 24 marca 2016 16:21