Wielkanocne słodkośći z bakaliami - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 20 marca 2016 08:34

Wielkanocne słodkości z bakaliami


Święta Wielkanocne to czas tradycyjnych, słodkich wypieków. Na naszych stołach goszczą mazurki i baby wielkanocne. Co w przypadku, gdy chcemy by na stole obok tradycyjnych wypieków znalazła się także nuta nowoczesności? Bakalland ma na to odpowiedź: wielkanocna tarta z gruszką i orzechami, słodkie panforte i baby w wersji mini – bakaliowe wariacje przy świątecznym stole.


Wielkanocna tarta z gruszką, masą kajmakową i orzechami
Podstawą każdego mazurka jest idealne kruche ciasto. Jeśli jednak chcemy zaskoczyć naszych gości nic nie stoi na przeszkodzie by zmodyfikować nieco tradycyjny przepis i zamiast mazurka stworzyć pyszną, wielkanocną kajmakową tartę.
Składniki na ciasto:
• 150 g zimnego masła
• 250 g mąki pszennej przesianej przez sitko
• 1 szczypta soli
• 1 żółtko z dużego jajka
• 75 g cukru
Składniki na nadzienie:
• 1 puszka Kajmaku tradycyjnego Bakalland
• 100 g orzechów laskowych Bakalland
• 50 g orzechów włoskich Bakalland
• 40 g płatków migdałowych Bakalland
• 4 gruszki
Mąkę łączymy z solą oraz cukrem. Dodajemy zimne masło i dokładnie siekamy wszystko nożem. Dodajemy żółtko i ponownie siekamy. Ciasto szybko i sprawnie zagniatamy. Uformowaną, gładką kulkę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy ciasto widelcem, kładziemy na nim papier do pieczenia i wsypujemy groch lub fasole. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopi i pieczemy około 20 minut, po tym czasie zdejmujemy papier do pieczenia i podpiekamy jeszcze około 10 minut by ciasto nabrało złotej barwy. Odstawiamy do ostygnięcia. Masę kajmakową mieszamy z posiekanymi orzechami laskowymi i włoskimi oraz migdałami. Na ciasto przekładamy masę z orzechami i następnie układamy obrane, pokrojone na pół i wydrążone gruszki.. Całość do dekoracji posypujemy posiekanymi orzechami. Przed podaniem schładzamy przez minimum godzinę w lodówce.


Słodki wielkanocny przysmak
Deser Panforte przywędrował do nas z gorących Włoch. Jest to ciasto z ogromną ilością bakalii, słodkiego miodu i kakao. Połączenie bez wątpienia wielkanocne.
Składniki:
• 50 g mąki pszennej
• 1 łyżka kakao
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• szczypta białego pieprzu
• 50 g cukru
• 150 g miodu
• 30 g masła
• 100 g orzechów laskowych Bakalland
• 100 g migdałów Bakalland
• 180 g mieszanki keksowej Bakalland
• 100 g fig duże owoce Bakalland
• 100 g suszonych moreli Bakalland
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przekładamy orzechy laskowe, migdały, mieszankę keksową, morele oraz lekko posiekane figi. Do bakalii dodajemy mąkę, kakao, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy by bakalie dokładnie zostały pokryte suchymi składnikami. W garnku umieszczamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, gdy wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą, a cała masa zacznie się pienić. Mieszankę gotujemy jeszcze około 2-3 minuty. Następnie szybko przelewamy postały syrop do bakalii i energicznie mieszamy aby masa została rozprowadzona między bakaliami. Powstałą masę przekładamy do tortownicy układając ją równomiernie. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 35-40 minut.


Wielkanocna baba w wersji mini
Tradycyjna baba wielkanocna gości na naszych stołach od lat. Nic nie stoi na przeszkodzie by ją nieco zmniejszyć i na stole postawić mini drożdżowe babeczki. Gwarantujemy, że bardzo szybko znikną ze świątecznego stołu.
Składniki:
• 500 g mąki pszennej
• 100 g cukru
• 8 g suszonych drożdży
• 200 g masła
• 125 ml mleka
• 6 żółtek
• szczypta soli
• 100 g skórki pomarańczowej Bakalland
• 90 g mieszanki keksowej Bakalland
Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier, sól, suszone drożdże oraz miękkie masło. W garnku lekko podgrzewamy mleko i przelewamy je do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto by było gładkie i plastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. Do wyrośniętego ciasta wkładamy mieszankę keksową i krótko je wyrabiamy. Rozkładamy ciasto do foremek na babeczki. Odstawiamy babeczki jeszcze na godzinę by podrosły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po wystygnięciu babeczki lukrujemy i ozdabiamy skórką pomarańczową.
Przepis na lukier:
• pół szklanki cukru pudru
• 3 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki wody
Wszystkie składniki mieszamy z sobą do osiągnięcia gładkiej masy.

/źródło - /

Poprawiony: niedziela, 20 marca 2016 08:48