Wódka a savoir-vivre |
Wpisany przez Michał Gutt |
środa, 02 marca 2016 17:05 |
Wódka a savoir-vivre Savoir-vivre dotyczy różnych sfer życia, także podawania dań i alkoholi. Tutaj główną zasadą jest oczywiście umiar, szczególnie w przypadku napojów wysokoprocentowych, kiedy nie chcemy doprowadzić do nadużyć. Wódka to bardzo wymagający trunek, przy którego serwowaniu łatwo o faux-pas. Aby wydobyć z niego to, co najlepsze, należy stosować się do kilku podstawowych zasad.
Odpowiednia temperatura Sposób picia Podanie Na odpowiedni odbiór wysokoprocentowego alkoholu wpływa również sposób jego podania. Wódki czyste podaje się w kieliszkach. Ewentualnie można wykorzystać do nich kieliszki z nóżką, te jednak są zarezerwowane głównie dla trunków gatunkowych. Wytrawne podajemy w kieliszkach 35-40 ml, a słodkie smakowe w mniejszych - 20-25 ml. Kieliszek, w którym znajduje się kolorowa wódka, powinien być napełniony tak, aby do krawędzi pozostało 3-5 mm. Ostatnio możemy zaobserwować również tendencję podawania wszystkich rodzajów wódek w coraz mniejszych kieliszkach, o pojemności 20-25 ml, szczególnie w ekskluzywnych restauracjach. Jest to trend, który pozwala na degustację różnych trunków podczas jednego obiadu czy kolacji. Wódki naturalne, najczęściej robione samodzielnie, serwuje się w specjalnych kieliszkach koniakowych, które są stosunkowo duże (80-100 ml). Ich kształt powinien zwężać się ku górze. Nalewamy je zawsze do połowy kieliszka, tak aby znalazło się w nim ok. 25 ml alkoholu. Przed wypiciem dobrze jest przytrzymać kieliszek przez chwilę w dłoni. Pozwala to uwolnić aromat na zewnątrz. Umiejętność picia Autorem artykułu jest Michał Gutt, twórca marki Gutt Vodka (na zdjęciu powyżej). Gutt Vodka to nowa marka wódek premium na polskim rynku. Wszystkie jej odmiany wyprodukowane są wyłącznie z polskiego żyta z ekologicznie czystych regionów Polski i zawdzięczają swój smak procesowi 4-krotnej destylacji oraz 2-krotnej filtracji. Receptura Pepper Gutt Vodka oparta jest na sześciu gatunkach pieprzu, podczas gdy smak Herbal Gutt Vodka nadaje macerat z ponad 30 rodzajów ziół i korzeni. Wódki marki Gutt dostępne są w sieciach handlowych, placówkach indywidualnych oraz restauracjach. Marka planuje również ekspansję
/źródło - / |
Poprawiony: środa, 02 marca 2016 17:12 |