Triki, które odmienią gotowanie
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 23 lutego 2016 10:04

Triki, które odmienią gotowanie!

Spryt. To coś, co ułatwia życie i niezaprzeczalnie ratuje nas w trudnych sytuacjach. Ta cecha jest też nieoceniona w kuchni. Znajomość pewnych sprawdzonych trików kulinarnych pomaga zaoszczędzić czas, pieniądze i nerwy. Przedstawiamy sprytne sposoby, dzięki którym z łatwością poradzicie sobie w kuchni.

 

Białe szaleństwo, czyli zbyt słona zupa
Gotowanie, co prawda nie jest najtrudniejszą dziedziną, jednak czasem przysparza nam spore problemy. Zazwyczaj małe katastrofy dzieją w sytuacji, gdy rodzina zasiada przy stole i oczekuje wykwintnych przysmaków. Co jeśli nasze popisowe danie w postaci zupy okaże się za słone? Wystarczy dodać do niej połowę obranego ziemniaka i gotować przez około 20 minut – to z pozoru banalne warzywo wchłonie nadmiar soli. Możemy również wlać surowe białko do papierowego filtra do kawy i trzymając, delikatnie zanurzyć je w zupie czy sosie. Białko, podobnie jak ziemniak, pozbawi danie słonego posmaku.


Jajko – świeże czy nie?
Jajko to bardzo uniwersalny składnik. Świetnie sprawdza się w wielu potrawach – zarówno w formie dodatku, jak i w roli bazy. Musimy jednak uważać, by nie okazało się zepsute. Świeżość kurzego jaja najlepiej sprawdzić przy pomocy szklanki i wody. Jeżeli opadnie na dno, jest to dla nas znak, że jest świeże. W przypadku gdy będzie unosić się na powierzchni, możemy mieć wręcz pewność, że jest przestarzałe. To wszystko dzięki malutkim porom, jakie znajdują się na skorupce jajka, przez które dostaje się powietrze. Im starsze, tym jest go więcej w środku, co skutkuje wypłynięciem po zanurzeniu w wodzie.

Sposoby na ser
Ser żółty to składnik wielu dań. Uwielbiany przez małych i dużych ma tak wszechstronne zastosowanie kulinarne, że znajdziemy go prawie w każdej lodówce. – Niektóre gatunki sera nie najłatwiej się ściera na tarce. Jeżeli mamy z tym kłopoty, włóżmy go na 10 minut do zamrażarki. W przypadku, gdy mocno klei się do powierzchni tarki, nasmarujmy ją delikatnie oliwą. Natomiast stwardniały ser, który przez pomyłkę nie został schowany do szczelnego pojemnika, możemy uratować zanurzając go na kilka godzin w mleku – radzi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Taka wiedza z pewnością pozwoli nam rozprawić się z kilkoma kulinarnym kłopotami i uczyni gotowanie znacznie łatwiejszym.


Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.
Więcej informacji: www.msm-monki.pl

/źródło - /

Poprawiony: wtorek, 23 lutego 2016 10:14