Z miłości do bakalii - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 17 lutego 2016 14:17

Z miłości do bakalii


Podobno zakochani karmią się powietrzem i swoją miłością, a w żołądkach zamiast uczucia głodu mają fruwające motyle. Mimo to, każda pierwsza i kolejna randka wiąże się z jedzeniem. Może to być obiad, kolacja lub pyszny deser... bo przecież o słodycz w miłości chodzi. Bakalland zaprasza zakochanych do świata soczystej wiśni, chrupiących orzechów i aromatycznej czekolady.

Brownie z orzechami
Połączenie czekolady i bakalii idealnie wpisuje się w romantyczny klimat. Czekolada pobudza zmysły, orzechy natomiast za sprawą znaczącej ilości magnezu, pomagają odprężyć się i zmniejszyć stres spowodowany pierwszą randką.
Składniki:
• 300 g mąki
• 150 g cukru
• 100 g orzechów włoskich Bakalland
• 100 g migdałów Bakalland
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 łyżki kakao
• 150 ml oleju
• 4 duże jajka
• szczypta soli
• 1 łyżeczka aromatu wanilinowego
W pierwszej misce mieszamy: mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz kakao. Do drugiej miski wlewamy olej, dodajemy cukier oraz jajka i miksujemy na wolnych obrotach do momentu powstania gładkiej masy. Następnie, porcjami dosypujemy mieszankę mąki i kakao oraz miksujemy by składniki się połączyły. Na sam koniec dodajemy lekko posiekane orzechy i migdały oraz aromat waniliowy. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Do dekoracji proponujemy soczystą truskawkę. Smacznego!

 
Puszysty mus czekoladowy z soczystą wiśnią
Czekolada i wiśnia to duet idealny na walentynki. Słodycz czekolady i subtelna kwaśność wiśni uzupełniają się w puszystym musie czekoladowym. Mini deser osłodzi każdą randkę.
Składniki:
• 100 g gorzkiej czekolady
• 2 łyżki cukru
• 2 małe jajka
• Szczypta soli
• 100g Soczystej Wiśni Bakalland
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia. W oddzielnej misce miksujemy żółtka z cukrem. Do masy jajecznej wlewamy ostudzoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną masę. Porcjami dodajemy ubite białka do masy czekoladowej i mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec wsypujemy soczystą wiśnię i ponownie delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do szklaneczek i wstawiamy do lodówki minimum na godzinę. Dekorujemy wiśniami, startą czekoladą oraz listkiem mięty.


Drożdżowe serca z bakaliami
Wśród walentynkowych przepisów nie może zabraknąć wypieków w kształcie serca. Drożdżowe bułeczki z nadzieniem orzechowym uformowane w symbol zakochanych podbiją każde podniebienie.
Składniki na ciasto:
• 160 ml mleka
• 2 łyżki cukru
• 2 i ½ szklanki mąki pszennej
• pół łyżeczki soli
• 1 jajko
• 30 g masła, roztopionego
• 7 g suchych drożdży
Składniki na orzechowe nadzienie:
• 100 g orzechów włoskich Bakalland
• 100 g migdałów Bakalland
• 100 g brązowego cukru
• 80 ml śmietany kremówki 30%
• pół łyżeczki cynamonu


Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. W tym czasie siekamy orzechy i migdały. Do miski wkładamy cukier, cynamon, posiekane orzechy oraz wlewamy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy. Po wyrośnięciu ciasta formujemy z niego 10 kulek takiej samej wielkości. Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek i smarujemy nadzieniem. Zwijamy ciasto w rulon. Następnie składamy naleśniki na pół i przecinamy wzdłuż zostawiają na końcu około 1,5-2 cm. Powstałe końce wywijamy na boki by uzyskać kształt serca. Drożdżowe serca układamy na blaszce w dużych odstępach, nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

/źródło - /

Poprawiony: środa, 17 lutego 2016 14:30