Wpisany przez S.Z.
|
poniedziałek, 15 lutego 2016 13:47 |
Roladki z pstrąga z sokiem cytrynowym i imbirem – przepis
Trochę trzeba się napracować ale warto. Pieczone roladki z pstrąga...
Składniki: • 840 g filetów z pstrąga • 35 ml soku z cytryn Limmi • 10 g świeżego imbiru • 30 g orzeszków piniowych • 3 łyżki bułki tartej • 30 g rodzynek • 15 liści laurowych • 40 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
Sposób przygotowania: Umyj rodzynki, a następnie zamocz je w 25 ml soku z cytryn Limmi na około 10 minut. Odsącz rodzynki, nie wylewając soku z cytryn (potrzebny będzie w dalszej części przepisu). Bułkę tartą wsyp do miski, dodaj rodzynki, orzeszki piniowe, utarty imbir, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki. Do pozostałego soku z cytryn dodaj 20 ml oliwy z oliwek. Płyn wymieszaj z przygotowanymi wcześniej składnikami suchymi, tak aby powstała masa na nadzienie roladki. Przygotuj pstrąga: obierz rybę z skóry i pokrój w cienkie (4 mm), długie plastry. Dopraw dla smaku solą i pieprzem. Na każdym z plastrów ryby rozprowadź warstwę nadzienia i zwiń je w roladki. Możesz użycz wykałaczek, aby roladki miały bardziej zwięzłą formę. Dla ozdoby, użyj liści laurowych, obwiń je wokół roladki, i również nadziej na wykałaczki. Do naczynia żaroodpornego wlej 10 ml oliwy z oliwek. Roladki ułóż w odległości 2 cm od siebie, tak aby się nie dotykały. Potrawę polej 10 ml soku z cytryny i piecz 12 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku, w temperaturze 180°C.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska
/źródło - / |
Poprawiony: poniedziałek, 15 lutego 2016 14:00 |