Walentynkowa kolacja dla dwojga z afrodyzjakiem...- przepisy Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 08 lutego 2016 17:33

Walentynkowa kolacja dla dwojga z afrodyzjakami od Galeo

W tym roku zaskocz swojego ukochanego i Dzień Świętego Walentego celebrujcie w zaciszu własnego domu. Przygotuj kolację, która wprowadzi Was w romantyczny nastrój. Galeo podpowiada jak prosto i efektownie stworzyć pyszne dania dla dwojga.

 

Mistrzynie Domowych Kuchni dobrze wiedzą jak przygotować wyjątkową, walentynkową kolację. Tym bardziej, że przez żołądek można trafić do serca, a zatem gra toczy się o wysoką stawkę! Przyrządzając dania na ten wyjątkowy wieczór warto pamiętać nie tylko o pięknie nakrytym stole, blasku świec czy nastrojowej muzyce, lecz również o powszechnie znanych od wieków afrodyzjakach, które wzbogacą smak naszych potraw. W tej roli świetnie sprawdzą się przyprawy od Galeo: chili oraz cynamon, które rozgrzeją atmosferę nie tylko w kuchni.

Słodkie danie główne oraz pikantny deser? Czemu nie! Takie niebanalne połączenie zachwyci każdego łasucha. Fantastycznym pomysłem w ten walentynkowy wieczór będzie pieczony kurczak w cynamonie oraz ciasto czekoladowe z chili.

Kurczak ze szczyptą cynamonu to ciekawa propozycja dla tych, którzy lubią soczyste, kruche mięso z chrupiącą, złocistą skórką. Zachęcający, aromatyczny zapach też robi swoje! W sam raz na zimową porę. Po pysznym daniu głównym pora zaś na deser. Suflet będący połączeniem rozpływającej się w ustach czekolady i pikantnego chili to mix składników od lat uznawanych za afrodyzjaki. Po takiej pysznej kolacji reszta wieczoru nie może się nie udać!

***
Cynamon był popularną przyprawą już w czasach starożytnych. Pozyskuje się go z kory cynamonowca, który w warunkach naturalnych rośnie w krajach południowej Azji. Przyprawa ma przyjemny, słodki zapach i lekko piekący, korzenny smak. Jest doskonałym dodatkiem do słodkich potraw z ryżu i pieczonych jabłek. Wzbogaca smak grzanego wina, zup i przetworów z owoców. Polecany jest do aromatyzowania dań mięsnych, zwłaszcza z jagnięciny. Do potraw należy go dodawać pod koniec gotowania.
Masa netto: 12 g
Cena: 1,20 zł

Chili (sproszkowane papryczki chili) zwane również pieprzem cayenne (kajeńskim), to bardzo ostra przyprawa pochodząca z tropikalnych obszarów Ameryki i obecnie rozpowszechniona niemal na całym świecie. Chili ma bardzo pikantny smak i wyrazisty aromat. Polecane jest do zaostrzania smaku potraw mięsnych (gulasz, paprykarz, gołąbki), drobiowych i rybnych. Świetnie komponuje się z daniami warzywnymi, zwłaszcza z fasoli, cebuli, kukurydzy i kalafiora. Doskonale podkreśla smak ciemnych sosów oraz zup. Jest też niebanalnym dodatkiem do czekolady w różnych postaciach.
Masa netto: 12 g
Cena: ok. 1,20 zł

Cynamon oraz chili Galeo dostępne są w sieciach Kaufland i Carrefour a także w sieciach lokalnych i tradycyjnych sklepach spożywczych na terenie całego kraju.

***

Pieczony kurczak w cynamonie

Składniki:
• 1 cały kurczak (wcześniej poporcjowany) – waga ok. 1,8 kg
• 2 łyżeczki miodu
• sól i pieprz
• 2 łyżeczki cynamonu Galeo
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
• 1-2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)
• 3 łyżki soku pomarańczowego
• ząbek czosnku

Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać cynamon, imbir, miód, oliwę, sos sojowy, sok pomarańczowy, posiekany czosnek. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym skórką do góry i wstawić całość do lodówki na ok. 2-3 godziny, aż mięso przejdzie aromatem z marynaty. Następnie włożyć mięso w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec około godziny. W połowie pieczenia (po ok. 30 minutach) mięso należy przykryć. Wyśmienicie smakuje z ryżem jaśminowym lub kaszą kuskus oraz z sałatą z dodatkiem pomarańczy i sosu winegret.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas marynowania: 120 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Koszt: ok. 18 zł, koszt dla dwóch osób: ok. 6 zł

Suflet czekoladowy z chili

Składniki:
• 4-5 jajek
• 120-150 g cukru
• 200 g gorzkiej czekolady (min. 60 % kakao)
• 100 g masła
• szczypta lub dwie przyprawy chili Galeo

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem, a w rondelku rozpuścić gorzką czekoladę z masłem i wymieszać z chili. Masę czekoladową dolać do jajek (nie odwrotnie) i powoli wymieszać. Blachę posmarować masłem, wylać na nią ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec przez 40-45 minut.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Koszt: ok. 12 zł, koszt dla dwóch osób: ok. 3 zł

/źródło - JBcomm PR/


Poprawiony: poniedziałek, 08 lutego 2016 17:46