Jak prawidłowo przechowywać żywność, by nie marnować jedzenia
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 26 stycznia 2016 10:02

Jak prawidłowo przechowywać żywność, by nie marnować jedzenia – radzi IKEA Łódź


Aby jedzenie było dłużej smaczne i świeże, powinniśmy wiedzieć jak prawidłowo magazynować zakupione zapasy czy resztki pokarmów. Dzięki temu nie tylko będziemy cieszyć się pysznymi domowymi posiłkami, ale również zmniejszymy ilość wyrzucanego jedzenia i po prostu zaoszczędzimy pieniądze. To jeden z tych aspektów zrównoważonego życia w domu, którego realizacja jest bardzo prosta. Może warto więc powziąć takie noworoczne postanowienie i w 2016 roku zminimalizować marnotrawstwo jedzenia?


Marnotrawienie jedzenia to jeden z poważniejszych problemów XXI wieku. Jak wynika z badań, do wyrzucania niespożytej żywności w Polsce przyznaje się 60% badanych . Na świecie, co roku wyrzucamy 1.3 mld ton jedzenia, co stanowi 1/3 ilości produkowanej żywności nadającej się do spożycia . Jest to nie tylko nie ekologiczne, ale też nie ekonomiczne. A przecież wystarczy odpowiednio przechowywać żywność, by zachowała ona swoje wartości odżywcze i świeżość. IKEA Łódź, która od początku swojej działalności edukuje w zakresie zrównoważonego życia w domu, podpowiada jak za pomocą prostych nawyków można ograniczyć wyrzucanie żywności.


Gdy nie dasz rady zjeść wszystkiego?
Wczorajszy obiad może starczyć na dzisiejszy lunch. Wystarczy, że przechowasz go w pojemnikach IKEA 365+. Pojemniki można używać w zamrażarce i mikrofalówce. Będą jak znalazł, kiedy dopadnie cię głód. Ich pokrywki posiadają otwory odprowadzające parę, dzięki czemu możesz szybciej podgrzać ich zawartość w kuchence mikrofalowej, oszczędzając czas i energię.


Lunch swoje kosztuje, a w lodówce czekają resztki z wczorajszego obiadu
Może by tak zabrać je ze sobą do pracy? Tym sposobem zaoszczędzisz pieniądze, a jedzenie nie wyląduje w koszu. Pudełko na lunch FESTMÅLTID posiada osobne pojemniki na różne rodzaje żywności, a całość idealnie pasuje do torby na lunch ERFORDERLIG. Dzięki temu zabranie jedzenia ze sobą staje się dużo prostsze.


Marnuj mniej jedzenia – przechowuj je w lepszy sposób
Pojemniki FÖRTROLIG stanowią idealne rozwiązanie do przechowywania resztek z obiadu. Szczelna pokrywka na zatrzaski zatrzymuje aromat jedzenia wewnątrz, dzięki czemu dłużej pozostaje świeże. Ponadto pojemniki wykonane są z żaroodpornego szkła, więc jedzenie można podgrzać i podać na stół w jednym naczyniu.

Zachowaj świeżość i nie marnuj jedzenia
Pojemniki TILLSLUTA powstały specjalnie z myślą o przechowywaniu suchych produktów, takich jak mąka, cukier czy ryż. Szczelne zamknięcie zatrzymuje aromat wewnątrz, a wilgoć na zewnątrz, dzięki czemu żywność dłużej pozostaje świeża. Półprzezroczyste zamknięcie pozwala z łatwością sprawdzić, co jest w środku. Koniec z wyrzucaniem przeterminowanego lub zepsutego jedzenia.


Kto by pomyślał, że resztki z wczorajszego obiadu mogą być tak pyszne?
„STABIL – Nasze jedzenie, naturalnie!” to pełna inspiracji książka kucharska, zawierająca 101 pysznych przepisów na zdrowe dania przygotowywane w zrównoważony sposób. Każdy przepis został uzupełniony trzema dodatkowymi przepisami, które podpowiadają, co można zrobić z resztkami jedzenia. Książka pomaga zdrowiej się odżywiać i jednocześnie trochę zaoszczędzić.
Daj resztkom z wczorajszego obiadu drugą szansę. Zabierz je jako lunch do pracy lub do szkoły. Tym sposobem zaoszczędzisz pieniądze, a jedzenie nie wyląduje w koszu.
Więcej informacji na temat pojemników i torebek do przechowywania żywności znajdziemy na stronie www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/small_storage/15937/.
Więcej informacji na temat IKEA Łódź znajdziemy na stronie www.IKEA.pl/lodz.

/źródło - BP Ikea/

Poprawiony: wtorek, 26 stycznia 2016 10:13