Przepis na Dzień Babci i Dziadka – ekspresowy tort z kremem czekoladowym i wiśniami.
Babcia i Dziadek to wyjątkowe osoby. Łączymy z nimi wiele sentymentalnych wspomnień i równie często są naszymi autorytetami. Dlatego warto podarować im prezent prosto z serca. Poświęćmy chwilę czasu na przygotowanie prostego, ale efektownego tortu z wiśniami i czekoladowym kremem. Taki autorski prezent na pewno zrobi wrażanie na każdej Babci i Dziadku.
Składniki: Spody tortowe ciemne (np. Dan Cake) 400g, 500g mascarpone, 200g czekolady deserowej ciemnej, 50ml zimnej śmietanki kremówki 30 lub36% , 1/3 szkl. cukru pudru, ok. 300 gram wiśni (świeże, mrożone lub np. z syropu), 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego (możemy użyć też innego smaku), 1 łyżeczka cynamonu, rum, likier amaretto lub inny alkohol do nasączenia biszkopta.
Sposób przygotowania:
• Wiśnie drylujemy i przekrajamy na połówki. • Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodajemy po łyżce mascarpone (pamiętajmy, aby ser był w temperaturze pokojowej), za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników. • Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywną pianę i łączymy ją stopniowo z kremem czekoladowym, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. • Mieszamy pokrojone wiśnie z dżemem. • Dolną część biszkoptu posypujemy cynamonem, skrapiamy likierem lub rumem i smarujemy połową mieszanki owoców i dżemu. Tę warstwę przykrywamy 1/3 kremu czekoladowego i przykrywamy kolejnym blatem biszkopta. • Na kolejną warstwę także dodajemy cynamon, skrapiamy alkoholem, wykładamy resztę owoców oraz 1/3 czekoladowego nadzienia. • Wykładamy ostatni krążek biszkoptu, nasączamy odrobiną likieru lub rumu, a wierzch oraz boki smarujemy resztą czekoladowego kremu. • Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu dekorujemy owocami – i gotowe!
/źródło - / |