Przepis na Dzień Babci i Dziadka - ekspresowy tort z kremem czekoladowym i wiśniami Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 19 stycznia 2016 12:12

Przepis na Dzień Babci i Dziadka – ekspresowy tort z kremem czekoladowym i wiśniami.


Babcia i Dziadek to wyjątkowe osoby. Łączymy z nimi wiele sentymentalnych wspomnień i równie często są naszymi autorytetami. Dlatego warto podarować im prezent prosto z serca. Poświęćmy chwilę czasu na przygotowanie prostego, ale efektownego tortu z wiśniami i czekoladowym kremem. Taki autorski prezent na pewno zrobi wrażanie na każdej Babci i Dziadku.


Składniki:
Spody tortowe ciemne (np. Dan Cake) 400g,
500g mascarpone,
200g czekolady deserowej ciemnej,
50ml zimnej śmietanki kremówki 30 lub36% ,
1/3 szkl. cukru pudru,
ok. 300 gram wiśni (świeże, mrożone lub np. z syropu),
1 mały słoiczek dżemu wiśniowego (możemy użyć też innego smaku),
1 łyżeczka cynamonu,
rum, likier amaretto lub inny alkohol do nasączenia biszkopta.

 

Sposób przygotowania:

• Wiśnie drylujemy i przekrajamy na połówki.
• Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodajemy po łyżce mascarpone (pamiętajmy, aby ser był w temperaturze pokojowej), za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników.
• Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywną pianę i łączymy ją stopniowo z kremem czekoladowym, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
• Mieszamy pokrojone wiśnie z dżemem.
• Dolną część biszkoptu posypujemy cynamonem, skrapiamy likierem lub rumem i smarujemy połową mieszanki owoców i dżemu. Tę warstwę przykrywamy 1/3 kremu czekoladowego i przykrywamy kolejnym blatem biszkopta.
• Na kolejną warstwę także dodajemy cynamon, skrapiamy alkoholem, wykładamy resztę owoców oraz 1/3 czekoladowego nadzienia.
• Wykładamy ostatni krążek biszkoptu, nasączamy odrobiną likieru lub rumu, a wierzch oraz boki smarujemy resztą czekoladowego kremu.
• Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu dekorujemy owocami – i gotowe!

/źródło - /

Poprawiony: wtorek, 19 stycznia 2016 12:21