Karnawał w klimacie orientu - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 08 stycznia 2016 13:15

Karnawał w klimacie orientu – przekąski, które dodadzą smaku karnawałowej zabawie


Każdy, kto organizuje imprezę karnawałową chce, aby była ona wyjątkowo udana. Przyjęcie na długo pozostanie we wspomnieniach uczestników, jeżeli zaplanujemy spotkanie w klimacie orientu. Aby w pełni poczuć bliskowschodnią atmosferę należy zadbać o odpowiednie dekoracje i poprosić gości o przyjście w pasujących do tematu przewodniego strojach. Bardzo ważną kwestią w tym przypadku będzie także jedzenie – orientalne przekąski to pyszne i proste w przygotowaniu menu, dlatego bez problemu wykonamy je sami. Oto dwa przepisy na dania, które z pewnością zasmakują waszym karnawałowym gościom.


 

Kremowy dip z tahiny
Tahina to pasta przygotowywana z nasion sezamu. Doskonale smakuje z dodatkiem miodu – w tej wersji najlepiej kosztować ją ze świeżym pieczywem. Wykorzystywana jest także do przygotowywania sosów oraz jako dip do mięs i warzyw. Tahina to również główny składnik orientalnych zup i wyśmienitej, śródziemnomorskiej chałwy. Na karnawałowy wieczór polecamy tahinę z dodatkiem natki pietruszki i jajka.
Składniki:
 1 – 3 ząbki czosnku
 ½ szklanki tahiny (np. tahina marki Jasmeen)
 ½ szklanki soku z cytryny
 6 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
 1 jajko ugotowane na twardo
 woda
 sól do smaku

Czosnek przepuścić przez wyciskacz, rozetrzeć z solą i wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny. Następnie dodać tahinę i ciągle mieszając wlać pozostały sok z cytryny. Dodać wody, tak aby powstał gęsty, jednolity krem. Wsypać posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszać. Potem przełożyć do miseczki. Jajko pokroić w plasterki i przystroić nim gotowy dip. Podawać z chlebkiem pita lub świeżym pszennym pieczywem.


Hummus
Hummus, czyli pasta z cieciorki z dodatkiem tahiny, to pyszna przystawka kuchni arabskiej, oryginalnie pochodząca z Libanu. Doskonale smakuje jako dip do pieczywa, na przykład typu pita oraz surowych warzyw. Warto wypróbować ją także z odrobiną soku z cytryny i oliwy, a także z czosnkiem lub pietruszką.
Składniki:
 2 puszki (400 g) ciecierzycy w zalewie (np. cieciorka gotowana marki Jasmeen) 300 g tahiny (np. tahina marki Jasmeen)
 370 ml świeżego soku z cytryny
 5 ząbków czosnku
 1 łyżeczka soli morskiej
 60 ml oliwy
 garść posiekanej natki pietruszki
 ostra papryka w proszku

Do małej miseczki przełożyć ok. 50 g ciecierzycy i pozostawić do przybrania gotowej potrawy. Do większej miski przełożyć resztę ciecierzycy i zalewę z jednej puszki, tahinę, sok z cytryny, czosnek oraz sól. Miksować, aż pasta stanie się gładka i kremowa. W razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Po przełożeniu do miseczki, która trafi na stół zrobić wgłębienie pośrodku potrawy i skropić je oliwą. Przystroić pozostawioną ciecierzycą i pietruszką. Jeżeli lubimy potrawy w wersji ostrej możemy posypać hummus ostrą papryką w proszku. Podawać z chlebkiem pita lub pokrojonymi warzywami.
Jeżeli zabraknie nam czasu na samodzielne przygotowanie hummusu możemy kupić równie smaczny, gotowy produkt (np. Hummus marki Jasmeen). Po przełożeniu na talerzyk, podobnie jak hummus naszej produkcji tak i ten, przyozdabiamy pietruszką i skraplamy oliwą.


A na deser...
Podczas karnawałowej nocy goście z pewnością zechcą przekąsić również coś słodkiego. Idealnie sprawdzi się chałwa, która powstaje ze zmiażdżonych nasion sezamu połączonych z delikatnym karmelem. To jeden z ulubionych przysmaków w krajach Bliskiego Wschodu. Wystarczy pokroić ją w plasterki i rozłożyć na talerzu. Warto wybrać chałwę z dodatkiem pistacji (np. marki Jasmeen, która pochodzi bezpośrednio z krajów Orientu, z kolebki kuchni arabskiej – z Libanu) i rozłożyć wokół niej nierozłupane orzechy – potrawa będzie się prezentować bardzo egzotycznie i pysznie.
Wszystkie produkty marki Jasmeen do kupienia na www.sklep.smacznego.pl
Ceny wybranych produktów:
• Tahina, słoik 400 g – 17,60 zł
• Hummus, puszka 380 g – 4,40 zł
• Cieciorka gotowana, puszka 400 g – 4,50 zł
• Chałwa pistacjowa, pojemnik 400 g – 19,99 zł


Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z Libanu, kraju który jest kolebką kuchni bliskowschodniej. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghannouj, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania. Wśród produktów znalazł się również tradycyjny, gęsty jogurt Labneh oraz ostra pasta z papryczek chili, czyli popularna w Tunezji i Libii harrisa.

/źródło -  /

Poprawiony: piątek, 08 stycznia 2016 13:30