Makowy tort Noworoczny - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 30 grudnia 2015 13:44

Tort Noworoczny. Słodkie powitanie Nowego roku


Smakowity, słodki tort jest nieodłącznym elementem świętowania wyjątkowych okazji. Nowy Rok to idealny moment na jego przygotowanie.

Jedyne o czym powinniśmy pamiętać jest to, aby tego dnia nie liczyć zbędnych kalorii, tylko cieszyć się chwilą. Taki wyjątkowy moment zdarza się raz do roku, warto zatem uczcić go w szczególny sposób. Połączenie maku, bakalii i niebiańskiego kremu sprawdzi się w ten dzień idealnie.
Makowy Tort Noworoczny
Składniki:
• 5 jajek
• 2 duże łyżki płynnego miodu
• 850 g masy makowej Bakalland
• 1 szklanka cukru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 100 g płatków migdałowych Bakalland
• 200 g żurawiny Bakalland
• 1 aromat migdałowy (9 ml)
Składniki na krem:
• 250 g serka mascarpone
• 200 ml śmietanki 30%
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 aromat pomarańczowy (9 ml)
• powidła śliwkowe
Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy i miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę makową, miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z migdałami i żurawiną. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, esencją pomarańczową i serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z powidłami śliwkowymi. Dla ozdoby skończony tort można polać lukrem i posypać płatkami czekoladowymi oraz migdałami w płatkach.

 

/źródlo - /

Poprawiony: środa, 30 grudnia 2015 13:52