Szampańska zabawa w towarzystwie bakalii Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 29 grudnia 2015 10:11

Szampańska zabawa w towarzystwie bakalii


Przed nami 31 grudnia, czyli... gorączka czwartkowej nocy. Warto już teraz zaplanować sylwestrowe menu - pyszne i szybkie przekąski, aby ten wyjątkowy wieczór poświęcić wyłącznie na wyśmienitą zabawę. Eksperci firmy Bakalland przygotowali na tę okazję proste w przygotowaniu propozycje kulinarne, które umilą każde sylwestrowe przyjęcie.


Sałatka z serem pleśniowym i orzechami
Składniki:
Miks sałat 1 opakowanie
Gruszka 1 sztuka
Pomidor suszony 100 g
Ser pleśniowy 300 g
Orzechy włoskie Chandler Bakalland 100 g
Oliwa z oliwek
Musztarda sarepska 1 łyżka
Miód płynny 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Umytą sałatę rozkładamy na półmisku. Kroimy pomidory suszone i gruszkę na cienkie paseczki, a ser w kostkę. Wszystkie składniki układamy na sałacie. Przygotowujemy sos mieszając oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny. Danie polewamy sosem, na wierzchu układamy połówki orzechów i serwujemy z chrupiącą bagietką.


Mini sałatka z pomarańczą i orzechami
Składniki:
Mix sałat (1/2 opakowania)
Pomarańcza 2 sztuki
Orzechy włoskie 100 g
Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Do małych miseczek wsypujemy mieszankę sałat, a następnie dodajemy do niej obraną pomarańczę pokrojoną na drobne kawałki pozbawione błonek oraz połówki orzechów włoskich. Całość skrapiamy delikatnie oliwą.


Sałatka ze szpinakiem, parmezanem, żurawiną i chrupiącymi ziarnami
Składniki:
Szpinak „baby” 1 opakowanie
Ser parmezan 150 g
Chrupiąca sałatka Bakalland 100 g
Żurawina suszona Bakalland 100 g
Sól i pieprz
Sok z żurawiny 1 łyżka
Ocet balsamiczny 1 łyżka
Ocet winny 1 łyżka
Sos sweet chilli 1 łyżka
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy, parmezan delikatnie kruszymy na kawałki. Dodajemy suszoną żurawinę. Przygotowujemy w osobnej miseczce sos i po kolei mieszamy: oliwę z oliwek, sól, pieprz, ocet winny, sok z żurawiny, sos sweet chilli i ocet balsamiczny. Szpinak polewamy sosem, posypujemy Chrupiącą sałatką i delikatnie mieszamy. Możemy serwować z grzankami z żytniego pieczywa.


Bakaliowe kuleczki
Składniki:
Orzechy włoskie Bakalland 200 g
Daktyle suszone Bakalland 150 g
Morele suszone Bakalland 100 g
Rodzynki bursztynowe Bakalland 100g
Figi suszone Bakalland 250 g
Miód 2-3 łyżki
Opakowanie Wiórków kokosowych Bakalland 100 g
Przygotowanie:
Wszystkie bakalie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy stopniowo miód i ugniatamy masę. Formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wkładamy w osobne papilotki i schładzamy co najmniej godzinę przed podaniem.


Bakaliowe ciasteczka
Składniki:
Gotowe ciasto francuskie 1 opakowanie
Masa kajmakowa Bakalland 1 opakowanie
Rodzynki luksusowe Bakalland 50 g
Mieszanka keksowa Bakalland 50g
1 żółtko
Przygotowanie:
Ciasto francuskie tniemy na paski o szerokości 2 cm i delikatnie rolujemy. Kawałki zwijamy w kształt ślimaka, tak aby jedno ciasteczko miało średnicę około 7 cm. Każde z nich smarujemy żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na 10 minut. Następnie nakładamy na nie łyżkę masy kajmakowej i posypujemy mieszanką keksową.


Puszysty krem migdałowy
Składniki (na 8 porcji):
Serek mascarpone 750 g
Śmietanka kremówka 36% 500 ml
Masa kajmakowa Bakalland 1 opakowanie
Migdały łuskane Bakalland 50 g
Migdały w płatkach Bakalland 75 g
Sposób przygotowania:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno mikserem. Serek mascarpone dokładnie mieszamy z ¾ masy kajmakowej, która znajduje się w puszce. Łączymy obie masy przekładając bitą śmietanę delikatnie do masy mascarpone, tak by całość nie straciła puszystości. Masę nakładamy warstwami do małych pucharków lub szklaneczek – warstwa kremu, następnie warstwa pokruszonych migdałów, kolejna warstwa kremu, na to odrobina samego kajmaku. Na koniec deser posypujemy płatkami migdałowymi.


Smacznego!

/źródło - /

Poprawiony: wtorek, 29 grudnia 2015 10:29