Szampańska zabawa w towarzystwie bakalii
Przed nami 31 grudnia, czyli... gorączka czwartkowej nocy. Warto już teraz zaplanować sylwestrowe menu - pyszne i szybkie przekąski, aby ten wyjątkowy wieczór poświęcić wyłącznie na wyśmienitą zabawę. Eksperci firmy Bakalland przygotowali na tę okazję proste w przygotowaniu propozycje kulinarne, które umilą każde sylwestrowe przyjęcie.
Sałatka z serem pleśniowym i orzechami Składniki: Miks sałat 1 opakowanie Gruszka 1 sztuka Pomidor suszony 100 g Ser pleśniowy 300 g Orzechy włoskie Chandler Bakalland 100 g Oliwa z oliwek Musztarda sarepska 1 łyżka Miód płynny 1 łyżka Sposób przygotowania: Umytą sałatę rozkładamy na półmisku. Kroimy pomidory suszone i gruszkę na cienkie paseczki, a ser w kostkę. Wszystkie składniki układamy na sałacie. Przygotowujemy sos mieszając oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny. Danie polewamy sosem, na wierzchu układamy połówki orzechów i serwujemy z chrupiącą bagietką.
Mini sałatka z pomarańczą i orzechami Składniki: Mix sałat (1/2 opakowania) Pomarańcza 2 sztuki Orzechy włoskie 100 g Oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Do małych miseczek wsypujemy mieszankę sałat, a następnie dodajemy do niej obraną pomarańczę pokrojoną na drobne kawałki pozbawione błonek oraz połówki orzechów włoskich. Całość skrapiamy delikatnie oliwą.
Sałatka ze szpinakiem, parmezanem, żurawiną i chrupiącymi ziarnami Składniki: Szpinak „baby” 1 opakowanie Ser parmezan 150 g Chrupiąca sałatka Bakalland 100 g Żurawina suszona Bakalland 100 g Sól i pieprz Sok z żurawiny 1 łyżka Ocet balsamiczny 1 łyżka Ocet winny 1 łyżka Sos sweet chilli 1 łyżka Oliwa z oliwek 3 łyżki Sposób przygotowania: Szpinak myjemy, parmezan delikatnie kruszymy na kawałki. Dodajemy suszoną żurawinę. Przygotowujemy w osobnej miseczce sos i po kolei mieszamy: oliwę z oliwek, sól, pieprz, ocet winny, sok z żurawiny, sos sweet chilli i ocet balsamiczny. Szpinak polewamy sosem, posypujemy Chrupiącą sałatką i delikatnie mieszamy. Możemy serwować z grzankami z żytniego pieczywa.
Bakaliowe kuleczki Składniki: Orzechy włoskie Bakalland 200 g Daktyle suszone Bakalland 150 g Morele suszone Bakalland 100 g Rodzynki bursztynowe Bakalland 100g Figi suszone Bakalland 250 g Miód 2-3 łyżki Opakowanie Wiórków kokosowych Bakalland 100 g Przygotowanie: Wszystkie bakalie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy stopniowo miód i ugniatamy masę. Formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wkładamy w osobne papilotki i schładzamy co najmniej godzinę przed podaniem.
Bakaliowe ciasteczka Składniki: Gotowe ciasto francuskie 1 opakowanie Masa kajmakowa Bakalland 1 opakowanie Rodzynki luksusowe Bakalland 50 g Mieszanka keksowa Bakalland 50g 1 żółtko Przygotowanie: Ciasto francuskie tniemy na paski o szerokości 2 cm i delikatnie rolujemy. Kawałki zwijamy w kształt ślimaka, tak aby jedno ciasteczko miało średnicę około 7 cm. Każde z nich smarujemy żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na 10 minut. Następnie nakładamy na nie łyżkę masy kajmakowej i posypujemy mieszanką keksową.
Puszysty krem migdałowy Składniki (na 8 porcji): Serek mascarpone 750 g Śmietanka kremówka 36% 500 ml Masa kajmakowa Bakalland 1 opakowanie Migdały łuskane Bakalland 50 g Migdały w płatkach Bakalland 75 g Sposób przygotowania: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno mikserem. Serek mascarpone dokładnie mieszamy z ¾ masy kajmakowej, która znajduje się w puszce. Łączymy obie masy przekładając bitą śmietanę delikatnie do masy mascarpone, tak by całość nie straciła puszystości. Masę nakładamy warstwami do małych pucharków lub szklaneczek – warstwa kremu, następnie warstwa pokruszonych migdałów, kolejna warstwa kremu, na to odrobina samego kajmaku. Na koniec deser posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
/źródło - / |