Przepis na pane frattau Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 07 grudnia 2015 15:09

Przepis na pane frattau

Na SARDYNII żyje najwięcej stulatków, którzy pytani o tajemnicę długowieczności, zgodnie odpowiadają, że to zasługa nie tylko genów, ale prostej diety opartej na biologicznie czystych, nieprzetworzonych produktach tj. pełne ziarno, fasola, bób, a także regularne spożywanie lokalnego wina Cannonau, które zawiera dużo dobroczynnych procyjanidyn oraz polifenoli. Wszyscy, smukli jak kozice, stulatkowie całe swoje życie spędzili na świeżym powietrzu w nieustannym ruchu, wystawieni na dobroczynne promienie światła słonecznego.

 

Składniki dla 4 osób:
• 12 listków pane carasau (sardyńskiego chleba)
• 700 ml mięsnego rosołu
• 500 g pulpy pomidorowej
• 1 mała cebula
• 1 ząbek czosnku
• 4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
• listki świeżej bazylii
• starty ser pecorino
• 4 jajka
• 1 łyżka octu z bałego wina
• pieprz
• Sól

Sposób przygotowania
Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklić drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Wlać pulpę pomidorową, przyprawić i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Na koniec wyjąć czosnek i dodać świeżej bazylii. Pozostawić na minimalnym ogniu aby sos nie ostygł.
Pane carasau podzielić na mniejsze kawałki, po 3-4 listki na osobę. Przygotować 4 talerzyki. W garnku z ciepłym rosołem zanurzyć kawałek pane carasau, położyć na talerzu, następnie posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć listki chleba z sosem warstwami, jak w lasagne.
Przed podaniem posypać startym serem pecorino i na wierzchu położyć jajko w koszulce.

/żródło - Akademia Kulinarna Whirpool/

Poprawiony: poniedziałek, 07 grudnia 2015 15:26