Quesadilla - danie za słonecznego Meksyku - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 28 listopada 2015 11:08

Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień

Za oknem jesień, która rządzi się swoimi prawami: deszcz, mgły, przymrozki i brak słońca. Letnie, upalne dni już dawno za nami. Przetrwanie tej pory roku nie należy do najłatwiejszych, ale jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Jednym z nich są podróże – chociażby te kulinarne. Gorący Meksyk w środku jesieni? Nie ma problemu - Quesadilla lekiem na jesienną chandrę!

Polska to nie Meksyk – nikt nie ma co do tego wątpliwości. Poza tysiącami kilometrów, jakie dzielą nas od meksykańskich, bezkresnych plaż, dzieli nas również pogoda. Kiedy my zmagamy się z pluchą i przymrozkami, w Acapulco turyści wygrzewają się pod palmami. Możemy wsiąść do najbliższego samolotu i do nich dołączyć, jednak to rozwiązanie wymaga sporych funduszy. Alternatywą dla drogiej podróży jest meksykańska kuchnia – szybkie, proste dania, które wręcz kipią słońcem. Jednym z takich dań jest quesadilla, czyli tortilla zapiekana w piekarniku z dowolnymi dodatkami. Dla meksykanów tortilla to podstawowy produkt, który wykorzystywany jest do wielu dań. Nie należy jednak mylić tortilli meksykańskiej z tą, którą wykonują Hiszpanie – według hiszpańskiej tradycji, przypomina ona gruby omlet z dodatkami, co jest przeciwieństwem dla standardowego dania Meksykanów. W Ameryce Północnej otrzymamy cienki, najczęściej kukurydziany placek, który przypomina znany nam wszystkim naleśnik. Bazą dla quesadillas są głownie sery, stąd też nazwa dania – „quesso” w tamtejszym języku znaczy właśnie ser. Dodatki to już kwestia gustu i zasobności lodówki. Farsz możemy przygotować z różnego rodzaju mięs, warzyw i innych produktów, jakie tylko mamy pod ręką. – Ser żółty to świetna baza dla wielu dań. Jest łatwo dostępnym składnikiem i doskonale sprawdza się w potrawach wymagających zapiekania. Aby jednak podkreślić smak przygotowywanych dań, wybierajmy taki, który charakteryzuje się najlepszą jakością. Do tortilli sprawdzi się ser Moniecki MSM Mońki o łagodnym smaku – nie zmieni swoich walorów podczas obróbki termicznej – wyjaśnia Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Przenieśmy trochę meksykańskiego klimatu do naszej kuchni i przygotujmy swoją quesadillę. Proponujemy przepis na quesadillę z kurczakiem i warzywami.

 

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Składniki:
• 3 placki tortilli
• 200 g filetu z kurczaka
• 3 łyżki oleju
• 2 świeże papryki kolorowe
• 5-6 papryczek chilli
• 2 cebule
• 2 garście czerwonej fasoli konserwowej
• 1 garść kukurydzy konserwowej
• 10 pomidorków koktajlowych
• 300 gram sera Monieckiego MSM Mońki
• 150 ml śmietany 18%
• sól

Wykonanie:
Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać fasolkę, kukurydzę i przekrojone na pół pomidorki. Doprawić do smaku solą i chwilę poddusić pod przykryciem. Tak przygotowany farsz rozłożyć naprzemiennie na plackach tortilli, każdą warstwę posypując tarkowanym serem żółtym. Zapiec na blaszce w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Po zapieczeniu przekroić na cztery części. Podawać z kwaśną śmietaną.

Smacznego!


 

Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku. Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.
Więcej informacji: www.msm-monki.pl

/źródło - /

Poprawiony: sobota, 28 listopada 2015 11:17