Bezglutenowe słodkości nie tylko na Święta |
![]() |
![]() |
Wpisany przez W.P. |
środa, 25 listopada 2015 11:35 |
Bezglutenowe słodkości nie tylko na Święta Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym na stołach goszczą tradycyjne potrawy. Dla wielu osób to właśnie one są kwintesencją Świąt, jednak w związku ze zmieniającymi się nawykami żywieniowymi warto pomyśleć o wprowadzeniu na świąteczny stół dań, które przypadną do gustu także osobom na diecie bezglutenowej.
Chcąc przygotować ciasteczka świąteczne należy zmieszać mąkę ryżową i migdałową w równych proporcjach, dodać szczyptę cynamonu, soli i garść chrupiących dodatków takich jak nasiona słonecznika czy pestki dyni. Dla wielbicieli tradycyjnych świątecznych ciast ciekawą alternatywą będzie piernik bezglutenowy z polewą czekoladową. Należy połączyć półtorej szklanki mąki bezglutenowej z kilkoma łyżeczkami aromatycznej przyprawy do piernika. W oddzielnym naczyniu zmiksować pół szklanki cukru trzcinowego, szklankę oleju rzepakowego, trzy jajka i stopniowo dodawać mąkę. Aby piernik miał odpowiedni kolor i smakował jeszcze lepiej, do powstałej masy należy dołączyć dwie marchewki starte na tarce o drobnych oczkach oraz garść bakalii (mogą to być suszone śliwki, orzechy lub rodzynki w proporcjach według upodobań). Wymieszaną masę przełożyć do formy i piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po ostudzeniu ciasta warto podkreślić jego świąteczny charakter polewą czekoladową. By ją przygotować należy w niewielkim rondelku zagotować pół szklanki gęstej śmietany, dodając stopniowo kakao. W kąpieli wodnej rozpuścić kilka kawałków gorzkiej czekolady, po czym dodać ją do śmietanki z kakao, a masę nałożyć na wierzch piernika. Spodziewając się przy świątecznym stole bezglutenowca, warto zmodyfikować nieco tradycyjne potrawy. Bożonarodzeniowa kuchnia nie powinna nikomu kojarzyć się z ograniczeniami, także osobom na ścisłej diecie, które doświadczają ich na co dzień. Zobacz również: dlaczego warto sięgnąć do kulinarnej tradycji |