Bezglutenowe słodkości nie tylko na Święta Drukuj Email
Wpisany przez W.P.   
środa, 25 listopada 2015 11:35

Bezglutenowe słodkości nie tylko na Święta

Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym na stołach goszczą tradycyjne potrawy.  Dla wielu osób to właśnie one są kwintesencją Świąt, jednak w związku ze zmieniającymi się  nawykami żywieniowymi warto pomyśleć o wprowadzeniu na świąteczny stół dań, które przypadną do gustu także osobom na diecie bezglutenowej.

 

Na stole podczas Świąt pierwszoplanową rolę grają słodycze. Aby mogły cieszyć się nimi również osoby na diecie bezglutenowej wystarczy zamiast mąki pszennej wybrać mąkę ryżową czy migdałową, które sprawdzą się w przypadku wielu wypieków.

Chcąc przygotować ciasteczka świąteczne należy zmieszać mąkę ryżową i migdałową w równych proporcjach,  dodać szczyptę cynamonu, soli i garść chrupiących dodatków takich jak nasiona słonecznika czy pestki dyni.
W osobnym naczyniu należy utrzeć masło i syrop trzcinowy. Następnie połączyć wszystkie składniki, nałożyć masę w formie okrągłych kleksów na blachę i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Dla wielbicieli tradycyjnych świątecznych ciast ciekawą alternatywą będzie piernik bezglutenowy z polewą czekoladową. Należy połączyć  półtorej szklanki mąki bezglutenowej z kilkoma łyżeczkami aromatycznej przyprawy do piernika. W oddzielnym naczyniu zmiksować pół szklanki cukru trzcinowego, szklankę oleju rzepakowego, trzy jajka i stopniowo dodawać mąkę.

Aby piernik miał odpowiedni kolor i smakował jeszcze lepiej, do powstałej masy należy dołączyć dwie marchewki starte na tarce o drobnych oczkach oraz garść bakalii (mogą to być suszone śliwki, orzechy lub rodzynki w proporcjach według upodobań). Wymieszaną masę przełożyć do formy i piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.

Po ostudzeniu ciasta warto podkreślić jego świąteczny charakter polewą czekoladową. By ją przygotować należy w niewielkim rondelku  zagotować pół szklanki gęstej śmietany, dodając stopniowo kakao. W kąpieli wodnej rozpuścić kilka kawałków gorzkiej czekolady, po czym dodać ją do śmietanki z kakao, a masę nałożyć na wierzch piernika.

Spodziewając się przy świątecznym stole bezglutenowca, warto zmodyfikować nieco tradycyjne potrawy. Bożonarodzeniowa kuchnia nie powinna nikomu kojarzyć się z ograniczeniami, także osobom na ścisłej diecie, które doświadczają ich na co dzień.

Zobacz również: dlaczego warto sięgnąć do kulinarnej tradycji