Zdrowe zioła i warzywa Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 04 listopada 2015 12:57

ZDROWE ZIOŁA I WARZYWA

Być zdrowym, to byś silnym, wysportowanym i nie chorować. Wszyscy o nie dbają, często kupując witaminy w aptekach. Nie musi tak być. Sadząc zioła i warzywa w naszych ogródkach, czy na balkonach dostarczymy organizmowi mnóstwo mikroelementów, soli mineralnych czy flawonoidów.

O ogrodzie marzy chyba każdy. Najlepiej by był ładny, zadbany z mnóstwem kwiatów, byśmy zawsze mogli wypocząć. Taki ogród może mieć każdy z nas. Pamiętamy, że w ogrodzie można zasadzić mnóstwo witamin, sadząc zioła, warzywa i owoce. Zioła to bomba witaminowa dla naszego organizmu, mnóstwo związków mineralnych, zdrowych cukrów, białka a nawet tłuszczy. Jeśli brak nam ogrodu, to równie dobrze posadzić można zioła i warzywa na balkonie, tworząc piękny wystrój na balkonie.

DORODNE ZIOŁA NA GRZĄDKACH

Mnóstwo witamin i substancji zdrowotnych odnajdziemy w ziołach. Sadząc zioła pozyskujemy wspaniały aromat smak i właściwości lecznicze. Zioła nie tylko w sezonie, ale i po nim dostarczą nam wiele zdrowych składników.

Sadząc zioła zwróćmy uwagę, w jakim miejscu je sadzimy. Każda roślina idealnie rozwija się w odpowiednich warunkach. Powinny mieć standardowe podłoże, przepuszczalne, średnio zasobne składniki pokarmowe i dobrą strukturę. Nie sadźmy ziół na ziemi podmokłej i ciężkiej. Zioła szybciej zgniją i nie wyrosną. Podłoże piaszczyste wzbogacimy nawozami, kompostem lub obornikiem. Nasze grządki muszą być słoneczne, najlepiej od strony południowej i zachodniej. Po stronie północnej i wschodniej jest mniej światła i często wieją silne wiatry niszczące uprawy.

Zioła sadzić możemy:
• W grządkach samodzielnych
• W grządkach warzywnych, mogą odstraszać owady
• Losowo na różnych grządkach
• W pojemnikach na balkonach i tarasach

Zioła posiadają związki aktywne, zawierające substancję gorzkie, śluzowe, steroidy.
Zioła, które zwiększą naszą odporność to:

- korzenie mniszka lekarskiego, ziele kminku to wszystko substancję gorzkie
- liście babki wąskolistnej i plecha porostu islandzkiego to śluzowce
- ziele rdestu ptasiego, ziele skrzypu, kwiaty bzu czarnego, kwiaty lipy i nagietka to związki flawonoidy i karetonoidy
- kwiaty dziewanny, korzenie aralii, czy szczodraka krokoszowego to steroidy i trójterpeny
- ziele jeżówki, liście aloesu, żyworódka pierzasta, ziele jemioły zaliczamy do polisacharyd, glikoproteiny i białka

DOMOWE LEKI

Jesienne dni sprawiają, że nasz organizm jest bardziej podatny na infekcje. Wtedy nasze zioła przydadzą się najbardziej. Zioła są delikatne w swym działaniu, brak toksyn i znikome skutki uboczne to dobry wybór przy infekcjach. Zioła wykorzystywać możemy na kolka sposobów.
Sporządzimy z nich:
Napary, odwary, nalewki, maceraty, okłady, kompresy, octy ziołowe, kataplazmy, maski ziołowe. Wiele z nich zalewamy wodą, a potem pijemy, maski ziołowe np. nanosimy na twarz, a octy ziołowe tworzymy mieszając zioła z octami owocowymi by po 3 tygodniach móc stosować do przemywania.

Jest sporo ziół i warzyw, których nie musimy poddawać obróbce, są gotowe do spożycia zaraz po zerwaniu z grządki, czy krzaka.


Należ do nich:
• Szałwia – pomocna przy poparzeniach pokrzywą
   Czosnek – obniża cholesterol i wspomaga przy grypie
• Malina – dobra przy bólach głowy
• Jeżówka – goi rany
• Babka zwyczajna – idealna na okłady ran
• Babka lancetowa, – gdy boli gardło
• Melisa – łagodzi stres
• Mięta, – gdy boli żołądek

Zioła, które leczą:

•Skrzyp polny, lipa, prawoślaz, rumianek, dzika róża, krwawnik, ruta wierzba. Wszystkie te zioła znaleźć się mogą w naszym ogrodzie.

WARZYWA DOBRE NA WSZYSTKO

Warzywa w naszym życiu odgrywają znaczną rolę. Jest wiele z nich, które wspomogą chorobie.

- Na przeziębienie pomoże czosnek, malina, czarna porzeczka
- Przy chorobie wątroby i woreczka żółciowego zielony groszek, pomidory, ćwikła będą pomocne.
- Na ból głowy w sam raz wiśnie.
- Na wysoki cholesterol cebulka, jabłka, suszone śliwki
- Przy biegunce marchew, jeżyny, jagody, porzeczki, kapusta
- Na kłopoty z układem moczowym brzoskwinie, ogórki, rzeżucha
- Na wyczerpanie organizmu pomocny będzie owies, rozmaryn
- Przy słabym krążeniu rozmaryn i szpinak
- Na depresję szpinak i melisa

Jest wiele warzyw, które wspomagają nasz układ odpornościowy, dostarczają mikroelementów.

WITAMINY I SKŁADNIKI ODRZYWCZE

• Buraki wspomogą odporność.
   Brukselka pomoże przy cukrzycy.
• Cykoria poprawi apetyt i pomoże przy wyczerpaniu fizycznym.
• Dynia buduje kości, pobudzi jelita do działania. Pestki dyni zwalczają robaki i tasiemce.
• Fasola zwalcza obrzęki, poprawia pracę trzustki.
• Kapusta leczy anemię i nieżyt żołądka.
• Marchew wspiera układ trawienny, wzmacnia odporność.
• Ogórek łagodzi stany zapalne. Pomaga przy zapaleniu płuc.
   Pietruszka pomaga na wzdęcia, reumatyzm, czy nerkach.
• Sałata oczyszcza organizm, jest przeciwbólowa i przeciwkaszlowa.
• Ziemniaku przywrócą rytm serca, ustabilizują ciśnienie i poprawią wygląd.

To tylko przykłady ich możliwości można wymieniać ich bardzo dużo. Niektóre warzywa lepiej wchłaniają się po ugotowaniu, inne w lekko przetworzonej np. kiszonki, to źródło witaminy C i soli mineralnych. Przy kiszeniu twarzy się kwas mlekowy, który poprawi trawienie. Kiszonki pobudzają apetyt i doskonale walczą z anemią. Z owoców i warzyw zrobić można jeszcze kompoty i dżemy lub konfitury.

ZIOŁOWE BALKONY

Na balkonie możemy z powodzeniem uprawiać zioła i warzywa w doniczkach. Zioła stanowić będą nie tylko skarbnicę witamin, ale też będą ozdobą balkonu, czy tarasu. Aby zioła miały odpowiednie donice. Ciasne pojemniki spowodują szybsze przerastanie korzeni i ich zamieranie. W za dużych doniczkach korzenie wzrosną się, a wzrost części nadziemnej zostanie zahamowany. Przy roślinach głęboko ukorzenionych warto by donice były wysokie. Doniczki powinny być też z odpływem wody, gdyż zaleganie wilgoci powoduje obumieranie roślin.

Rodzaje pojemników:

- Doniczki ceramiczne – ciężkie, grube rośliny w nich nie zamarzną i ochronią je przed nadmiernym słońcem.
- Doniczki plastikowe – lekkie, te z kolei nie ochronią roślin przed słońcem i mrozem.
- Donice drewniane, – jeśli nie stanowią osłony dla plastikowych pojemników, wówczas korzenie czerpią z drewnianych pojemników związki pokarmowe.
- Doniczki betonowe – są ciężkie. Przeważnie stanowią osłonę dla plastikowych doniczek.
- Pojemniki z technorattanu – lekkie, wytrzymałe. Polecane dla różnych wnętrz.
- Pojemniki metalowe – są dość ciężkie, łatwo nagrzewają się.

Zioła i warzywa można uprawiać wszędzie, wystarczy trochę wyobraźni i można stworzyć inspirujący ogród lub balkon omijając apteki z daleka.

Artykuł przygotowała Ogrodolandia oferująca idealne na chłodne dni promienniki grzewcze: http://ogrodolandia.pl/promienniki

/źródło - Haiku Studio/


 

Poprawiony: środa, 04 listopada 2015 13:12