Krótka historia curry
Wpisany przez S.Z.   
środa, 24 lutego 2010 14:47
Krótka historia curry

Curry, czyli mieszanka sproszkowanych przypraw rodem z Indii, ma zdeklarowanych miłośników również w Europie. Stosuje się ją do dań z mięs drobiowych, wieprzowiny i baraniny.

altJest doskonała do aromatyzowania ryżu, a także jako składnik sosów. Sos Kielecki Curry z WSP „Społem” powstał właśnie na jej bazie. Zanim jednak do tego doszło…

Był wiek XVIII, okres współzawodnictwa wielkich potęg kolonialnych: Portugalii, Anglii i Holandii o pierwsze miejsce w handlu przyprawami z Dalekiego Wschodu. To właśnie w tym okresie curry po raz pierwszy zawędrowało do Europy. Przywiezione przez kupców oraz żołnierzy jednej z kolonii brytyjskich curry szybko zyskało uznanie i zaczęło docierał do różnych zakątków naszego kontynentu, a także przedostawał się poza jego obręb.

Dziś curry jest jedną z najbardziej znanych i dostępnych przypraw na świecie, choć nie wszyscy wiedzą z czego tak naprawdę się składa. Żeby rozwiał wszelkie wątpliwości, curry to mieszanka kozieradki, gałki muszkatołowej, pieprzu czarnego, chili, czosnku, kardamonu, goździków, kminu rzymskiego, cynamonu, imbiru i soli. Nie ma jednak jednej wersji curry, z jasno określonymi proporcjami przypraw. Wręcz przeciwnie – w samych Indiach spotkał można niezliczoną ilość jej wariantów.

Sos Kielecki Curry zawdzięcza swój charakterystyczny żółty kolor i kremową konsystencję właśnie tej egzotycznej przyprawie. Doskonale nadaje się do pieczonych mięs, potraw z grilla, dziczyzny, drobiu i sałatek, ale można używał go również jako dodatek do gulaszów mięsnych. Trzeba też pamiętać, że curry, chili, pieprz, kolendra i gałka muszkatołowa, które wchodzą w skład Sosu Kieleckiego, uznawane są za jedne z najsilniejszych afrodyzjaków pośród przypraw. Taka mieszanka może okazać się bardzo ciekawa. Szczególnie w kontekście romantycznej kolacji dla dwojga…


/ źródło – Publicon – WSP Społem Kielce /

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 21:52