ZUPA DYNIOWA Z KANDYZOWANYM BEKONEM
Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:
• Czas przygotowania: 60 minut • Poziom: średni
Składniki: Zupa: • 1 mała dynia cukrowa • 1½ łyżki oliwy z oliwek • 1 słodka cebula pokrojona w kostkę • ½ filiżanki pokrojonej w kostkę marchewki • 1/3 filiżanki pokrojonego w kostkę selera • ¾ łyżeczki świeżo startego imbiru • 1 łyżeczka mielonego cynamonu • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej • 4 filiżanki bulionu warzywnego z małą ilością soli • ¼ filiżanki dobrej jakości syropu klonowego • Sól
Kandyzowany bekon: • 4 grube plasterki bekonu przecięte na pół • ¼ filiżanki drobno pokrojonych orzechów pekan • 1 łyżka dobrej jakości syropu klonowego • 1 łyżka cukru trzcinowego • świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania: Rozgrzać piec do temperatury 200°C. Przekroić dynię cukrową na pół. Będzie to wymagało ostrego noża i trochę siły. Usunąć nasiona i włókna (bardzo polecam zachowanie nasion i uprażenie ich, są wyśmienite). Umieścić połówki dyni od strony cięcia na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piec przez godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka. Podczas pieczenia dyni przygotować kandyzowany bekon. Przeciąć plasterki bekonu na pół i umieścić na wyłożonej folią blasze do pieczenia. W małej miseczce połączyć orzechy pekan, syrop klonowy, cukier trzcinowy i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Łyżką rozsmarować mieszankę z orzechami na każdym kawałku bekonu. Piec bekon przez 20 minut, aż się zarumieni. Przełożyć na wyłożony papierowymi ręcznikami talerz do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Odstawić. Ok. 10 minut przed wyjęciem z pieca gotowej dyni rozgrzać 1½ łyżki oliwy z oliwek w dużym garnku. Kiedy będzie gorąca, dodać cebulę, marchew i seler i smażyć przez pięć minut, aż cebula się zeszkli. Dodać imbir, cynamon i gałkę muszkatołową i smażyć, stale mieszając, przez minutę, a następnie dodać bulion warzywny i syrop klonowy. Wyjąć miękisz upieczonej dyni (powinno wyjść ok. 2 filiżanek) i dodać do zupy. Trzymać na wolnym ogniu przez 20 minut. Lekko ostudzić, a następnie zmiksować i ponownie wlać do garnka. Przyprawić solą do smaku. Podawać zupę na gorąco posypaną rozdrobnionym kandyzowanym bekonem.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
/źródło - /
|