Polędwiczki czereśniowo - balsamiczne...- przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 08 października 2015 20:14

POLĘDWICZKI CZEREŚNIOWO - BALSAMICZNE, MŁODE ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM

Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca:

Justyna Pląskowska poleca:

• Czas przygotowania: 30-40 minut
• Poziom : Średni

Składniki (porcja na 1 os):
- polędwiczka wieprzowa 0,15kg
- czereśnie 0,1kg
- ocet balsamiczny 1 łyżka
- likier wiśniowy x 3 łyżki
- sól, pieprz, cukier
- anyż gwiazdkowy x 2 szt.
- goździki x 2-3 szt.
- pieprz cayenne – duża szczypta
- ziemniaki młode 0,1kg
- koperek x 1/6 pęczka
- masło 0,02kg

Sposób przygotowania:
Młode ziemniaki oskrobać ze skóry i wrzucić do gotowania w osolonej wodzie. Polędwiczkę oczyścić z ewentualnych błon i zamarynować. (Marynata: wlać likier wiśniowy, ocet balsamiczny i oliwę, doprawić czarnym pieprzem oraz cayenne. W moździerzu rozetrzeć gwiazdki anyżu oraz goździki i również doprawić nimi marynatę.) Czereśnie wydrylować i pokroić na ćwiartki, po czym podsmażyć na maśle. Doprawić je delikatnie solą i pieprzem oraz podlać likierem wiśniowym. Zamarynowane mięso smażyć na patelni grillowej, bez dodatkowego tłuszczu, na brązowy kolor. Dociągnąć w piekarniku, po czym serwować z ugotowanymi ziemniakami (posypanymi koperkiem i oblanymi masłem) oraz czereśniami z patelni.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

/źródło - /


 

Poprawiony: czwartek, 08 października 2015 20:24