POLĘDWICZKI CZEREŚNIOWO - BALSAMICZNE, MŁODE ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM
Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca:
Justyna Pląskowska poleca:
• Czas przygotowania: 30-40 minut • Poziom : Średni
Składniki (porcja na 1 os): - polędwiczka wieprzowa 0,15kg - czereśnie 0,1kg - ocet balsamiczny 1 łyżka - likier wiśniowy x 3 łyżki - sól, pieprz, cukier - anyż gwiazdkowy x 2 szt. - goździki x 2-3 szt. - pieprz cayenne – duża szczypta - ziemniaki młode 0,1kg - koperek x 1/6 pęczka - masło 0,02kg
Sposób przygotowania: Młode ziemniaki oskrobać ze skóry i wrzucić do gotowania w osolonej wodzie. Polędwiczkę oczyścić z ewentualnych błon i zamarynować. (Marynata: wlać likier wiśniowy, ocet balsamiczny i oliwę, doprawić czarnym pieprzem oraz cayenne. W moździerzu rozetrzeć gwiazdki anyżu oraz goździki i również doprawić nimi marynatę.) Czereśnie wydrylować i pokroić na ćwiartki, po czym podsmażyć na maśle. Doprawić je delikatnie solą i pieprzem oraz podlać likierem wiśniowym. Zamarynowane mięso smażyć na patelni grillowej, bez dodatkowego tłuszczu, na brązowy kolor. Dociągnąć w piekarniku, po czym serwować z ugotowanymi ziemniakami (posypanymi koperkiem i oblanymi masłem) oraz czereśniami z patelni.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
/źródło - /
|