Wpisany przez S.Z.
|
piątek, 11 września 2015 14:24 |
Szaszłyki z łososiem i ananasem
Dziś coś z ryb. Przepis na szaszłyki z łososia z ananasem. Polecamy - Babcia Polka
Składniki (8 szaszłyków): • 200 g ananasa • 250 g filetu z łososia • 40 listków mięty • 3 gałązki tymianku • 3 gałązki kopru • 3 g różowego pieprzu • 30 ml oliwy z oliwek Olitalia • 30 ml soku z cytryn Limmi • sól
Sposób przygotowania: • Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm). • Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa. • Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki. • Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny. • Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska
/źródło - /
|
Poprawiony: piątek, 11 września 2015 14:33 |