Kurczak panierowany w pumperniklu Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 10 września 2015 21:59

Kurczak panierowany w pumperniklu

Arkadiusz Dziakowski – kucharz wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool poleca:

• Czas przygotowania: 25 minut
• Poziom: średni


Składniki (1 porcja):
• pierś z kurczaka 1 mała szt.
• pumpernikiel 10 gr
• groszek zielony 100 gr
• jogurt naturalny 10 ml
• masło
• jajko
• sól, pieprz
• zioła polna

PRZYGOTOWANIE:
Świeżą pierś z kurczaka kroimy w paski, następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy. Następnie wyciągamy ją z blendera i formujemy kuleczki. Zawijamy je w folię spożywczą, wkładamy do gotującej wody i czekamy około 3 minut.

Pumpernikiel miksujemy, a następnie to samo robimy z zielonym groszkiem. Miksujemy go z masłem i solą. Ugotowanego kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jajku i pumperniklu. Tak przygotowanego kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu około dwie minuty. Następnie kurczaka należy położyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Układamy kurczaka na talerzu, dekorując polnymi ziołami oraz groszkiem.

Smacznego! - Arkadiusz Dziakowski


Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

/źródło - /


 

Poprawiony: czwartek, 10 września 2015 22:15