Kluski śląskie z sosem serowym - przepis |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 10 września 2015 17:17 |
Przepis na aromatyczne kluski śląskie serwowane z kremowym sosem serowym z pesto, pieczarkami i orzechami od firmy Jawo Dobrze znane kluski śląskie w zupełnie nowej odsłonie? Nie ma sprawy! Oto przepis na aromatyczne, pyszne i niezwykle syte danie łączące tradycję z nowoczesnością! Mięciutkie, pulchne kluski śląskie doskonale komponują się z kremowym, gęstym sosem o aksamitnym smaku sera i wyrazistym smaku pesto. Dodatek orzechów nadaje daniu jeszcze bardziej wyjątkowego aromatu, dzięki któremu tradycyjne kluseczki zmieniają się w wykwintną ucztę!
Składniki dla 4 osób: • 3 łyżki oleju ryżowego Orzechy obrać podzielić na pół. Połowę orzechów posiekać nie za drobno, a pozostałą część podzielić na połówki. Posiekać kilka listków świeżej bazylii. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym, dodać zielone pesto, wymieszać i chwilkę podgrzać. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i także podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Pokroić ser w kostkę i dodać do sosu - podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się sera. Posiekane orzechy i bazylię wrzucić do sosu i całość dokładnie wymieszać. W razie gdyby sos był za gęsty dolać odrobinę wody. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Kluski śląskie Jawo przygotować wg wskazań na opakowaniu, odcedzić, polać je sosem, lub ozdobnie nałożyć gęsty sos łyżeczką do dziurek w kluskach, ozdobić połówkami orzechów i listkami świeżej bazylii. Gotowe! Smacznego! *Lubisz gotować? Lubisz wymyślać nowe potrawy lub podawać tradycyjne dania w nowych odsłonach? Weź udział w konkursie „Kulinarne JAWOlucje", w którym udział wziąć mogą wszyscy miłośnicy gotowania oraz odkrywania na nowo tradycyjnych znanych potraw. Konkurs trwa od 1 września do 15 października. W konkursie można wygrać atrakcyjne nagrody – tablet, blender, zastaw noży ceramicznych oraz zestawy gadżetów firmy Jawo. Zasady konkursu są niezwykle proste:
/źródło - /
|
Poprawiony: czwartek, 10 września 2015 17:23 |