Zupy na lato? Postaw na chłodnik! Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
niedziela, 16 sierpnia 2015 11:06

Zupy na lato? Postaw na chłodnik!

W gorące dni chłodnik to prawdziwe wybawienie. Orzeźwia, gasi pragnienie i zaspokaja głód – z produktami Dawtony przygotujesz go zaledwie w kilka chwil.

 

Chłodniki są smaczne, zdrowe, orzeźwiające i przede wszystkim lekkie. Szybkie i niezwykle łatwe w przygotowaniu, są najlepszym wyjściem w gorące dni, kiedy sama myśl o spędzeniu czasu w kuchni przyprawia o zawrót głowy. Nieważne, czy sięgniemy po słoną czy słodką wersję – czeka nas prawdziwa, letnia uczta.

Klasyczny chłodnik z buraczkami czy wersja z odrobiną octu winnego i tymianku? Z nowością – Buraczkami Tartymi Dawtona – można je przygotować bez czasochłonnego gotowania i studzenia warzyw. Wystarczy zawartość słoiczka zmieszać z kefirem, doprawić ulubionymi przyprawami i... gotowe! Nie dość, że pyszne, to i zdrowe!

Fani słodkich smaków mogą sięgnąć po owocową wersję chłodnika, przygotowaną w zaledwie 5 minut z Powidłami Śliwkowymi Dawtona. Chłodnik na ich bazie to pokusa, której trudno się oprzeć, tym bardziej, że w słoiczku Dawtony znajdziemy tylko smażone śliwki węgierki z cukrem, bez zagęstników, sztucznych dodatków i konserwantów. Ser mascarpone sprawi, że chłodnik zyska kremową konsystencję, a szczypta czekolady oraz cynamonu doda mu prawdziwego charakteru. Pycha!

Szukasz inspiracji? Przepisy na wyjątkowe letnie zupy podpowiada Dawtona:

Chłodnik śliwkowy z mascarpone

Składniki:
100 g Powideł Śliwkowych Dawtona
200 ml mleka
5 łyżek serka mascarpone
szczypta cynamonu
4 kostki czekolady deserowej

Przygotowanie:
Powidła Śliwkowe Dawtona mieszamy z mlekiem oraz 4 łyżkami serka mascarpone, w razie potrzeby miksujemy na gładką masę. Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy resztą mascarpone, posypujemy cynamonem i tartą czekoladą. Zupę można podawać z makaronem.

Chłodnik buraczkowy z tymiankiem

Składniki:
1 słoik Buraczków Tartych Dawtona
500 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 zielony ogórek
1 łyżka octu winnego
suszony tymianek
szczypiorek

Przygotowanie:
Ogórka oraz czosnek ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Do Buraczków Tartych Dawtona dodajemy łyżkę octu winnego i suszony tymianek. Mieszamy wszystkie warzywa wraz z kefirem. Doprawiamy do smaku, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Buraczki Tarte Dawtona znajdziemy na półkach w cenie 2,99 zł (słoiki 500 g), Powidła Śliwkowe w cenie 3,39 zł (słoik 280 g).


 

Informacje o firmie Dawtona:
Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Dawtona to firma rodzinna z prawie trzydziestoletnią tradycją, będąca w czołówce największych firm przetwórstwa owoców i warzyw w Polsce. W trzech nowoczesnych zakładach produkcyjnych należących do ZPOW Dawtona wytwarzane są między innymi: koncentraty pomidorowe, kukurydza, groszek, ogórki konserwowe, ketchupy, pomidory bez skórki, dżemy, soki, sosy oraz wiele innych przetworów, które na co dzień goszczą na naszych stołach. Jakość produktów została wielokrotnie doceniona i potwierdzona poprzez przyznanie między innymi znaków Poznaj Dobrą Żywność i Laur Konsumenta. Dawtona posiada wdrożone i certyfikowane systemy zarządzania jakością IFS i BRC.

/źródło - JBcomm PR/


 

Poprawiony: niedziela, 16 sierpnia 2015 11:14