Przepisy na lato - szef warszawskiej Akademii Kulinarnej poleca Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
środa, 22 lipca 2015 07:55

Przepisy na lato szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej

Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:

• Krewetkowe burgery
• Pulpeciki z sardynek z rodzynkami
• Świeży tuńczyk z białą cebulą i miętą
• Kotleciki z bakłażanów

 

KREWETKOWE BURGERY
• Czas przygotowania: 45 minut
• Poziom: średni
Składniki na farsz i sos:
- 400g krewetek królewskich
- 2 pomidory
- sałata
- oliwa z oliwek
- musztarda
- 1 żółtko
- pół szklanki białego wina
- sól i pieprz

Składniki na focaccia:
- 300g mąki
- 5g drożdży
- 25g oliwy z oliwek
- woda
PRZYGOTOWANIE:
Sos:
1 etap: Oczyścić krewetki. Oderwać głowy i usmażyć je z odrobiną oliwy z oliwek, soli i pieprzu, a następnie dodać białe wino. Gotować do momentu, kiedy na dnie zostaną 4 łyżki wywaru. Następnie należy przelać go przez sitko i odstawić.
2 etap: Przygotować majonez z 1 żółtkiem, solą, pieprzem oraz z 1 łyżeczką musztardy z dodatkiem oliwy z oliwek i sosem z głów krewetek powstałym podczas przygotowania farszu.
Focaccia:
Zagnieść mąkę z drożdżami, oliwą oliwek i wodą. Ciasto odstawić na 3 godziny aby wyrosło. Następnie uformować z powstałego ciasta 6 bułeczek i wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do temperatury 210 stopni. Gdy focaccia upieką się, odstawić do ostygnięcia. Następnie usmażyć krewetki 3/4 minuty.
Przekroić bułeczki, wypełnić je sałatką z pomidorów, krewetek i majonezem.

PULPECIKI Z SARDYNEK Z RODZYNKAMI
• Poziom trudności: łatwy
• Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki:
- 500g filetów z sardynek
- 200g pokruszonego chleba
- 50g sera Pecorino
- 2 jajka
- 50g rodzynek
- 50 g orzeszków pinii
- 2 łodyżki selera naciowego z listkami
Sposób przygotowania:
Włożyć rodzynki do ciepłej wody. Ryby oczyścić i pokroić na cienkie paseczki. Następnie włożyć selera naciowego do gotującej się, osolonej wody na jedną minutę, wyjąć i odstawić. Zmielić ser razem z orzechami pinii. Pokroić selera na bardzo drobne kawałki i połączyć go z dobrze odsączonymi rodzynkami oraz z pozostałymi składnikami. Z utworzonej masy uformować małe kulki ( średnica ok. 3 cm) i smażyć w oliwie z oliwek. Pulpeciki odsączyć na papierowym ręczniku, posolić i skropić cytryną do smaku. Podawać na gorąco.

ŚWIEŻY TUŃCZYK Z BIAŁĄ CEBULĄ I MIĘTĄ
• Poziom trudności: łatwy
• Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki:
- 1 kg filetów z tuńczyka
- 4 białe cebulki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 szklanki białego wina
- Oliwa z oliwek
- 40 g świeżej mięty

Pokroić tuńczyka w cienkie plastry (około 5mm) i smażyć na oliwie z oliwek przez 1 minutę. Następnie na patelni, na której wcześniej smażyliśmy tuńczyka, smażyć cieniutko pokrojoną cebulkę 10 minut. Dodać cukier puder i ocet, smażyć przez kolejne 2 minuty.
Przykryć tuńczyka warstwą cebuli i udekorować plasterkami mięty. Podawać na zimno. Potrawa idealna na bardzo gorące dni!

KOTLECIKI Z BAKŁAŻANÓW
• Poziom trudności: łatwy
• Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 4 łyżki mąki
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki startego Parmezanu
- 100g bułki tartej
- 2 jajka
- 50g drobno posiekanej natki
Sposób przygotowania:
Obierz bakłażana ze skórki, a następnie posiekaj go na delikatne, równe paseczki o grubości od 1 do 2 cm. Najpierw obtocz je w mące, następnie w mieszance złożonej z roztrzepanego jajka oraz natki pietruszki, a na końcu w bułce tartej. Usmaż na złoty kolor i posyp parmezanem. Podawaj na gorąco z solą i pieprzem.
Smacznego!

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl


Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
Akademia Kulinarna Whirlpool we Wrocławiu. Szefem kuchni jest Justyna Pląskowska - prowadzi warsztaty z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej. Zachęca dzieci i najbardziej wymagających konsumentów do spożywania naturalnych potraw, pokazując, że pojęcie Slow Food, to przede wszystkim zabawa w towarzystwie witamin i najważniejszych mikroelementów. Oferta wrocławskiej akademii jest niezwykle szeroka. Od kursów dla dorosłych, amatorów i profesjonalistów, przez warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne, urodziny, spotkania autorskie po warsztaty baristyczne oraz sommelierskie.
Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

 

/źródło - /


 

Poprawiony: środa, 22 lipca 2015 08:09