Przepisy na lato szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej
Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:
• Krewetkowe burgery • Pulpeciki z sardynek z rodzynkami • Świeży tuńczyk z białą cebulą i miętą • Kotleciki z bakłażanów
KREWETKOWE BURGERY • Czas przygotowania: 45 minut • Poziom: średni Składniki na farsz i sos: - 400g krewetek królewskich - 2 pomidory - sałata - oliwa z oliwek - musztarda - 1 żółtko - pół szklanki białego wina - sól i pieprz
Składniki na focaccia: - 300g mąki - 5g drożdży - 25g oliwy z oliwek - woda PRZYGOTOWANIE: Sos: 1 etap: Oczyścić krewetki. Oderwać głowy i usmażyć je z odrobiną oliwy z oliwek, soli i pieprzu, a następnie dodać białe wino. Gotować do momentu, kiedy na dnie zostaną 4 łyżki wywaru. Następnie należy przelać go przez sitko i odstawić. 2 etap: Przygotować majonez z 1 żółtkiem, solą, pieprzem oraz z 1 łyżeczką musztardy z dodatkiem oliwy z oliwek i sosem z głów krewetek powstałym podczas przygotowania farszu. Focaccia: Zagnieść mąkę z drożdżami, oliwą oliwek i wodą. Ciasto odstawić na 3 godziny aby wyrosło. Następnie uformować z powstałego ciasta 6 bułeczek i wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do temperatury 210 stopni. Gdy focaccia upieką się, odstawić do ostygnięcia. Następnie usmażyć krewetki 3/4 minuty. Przekroić bułeczki, wypełnić je sałatką z pomidorów, krewetek i majonezem.
PULPECIKI Z SARDYNEK Z RODZYNKAMI • Poziom trudności: łatwy • Czas przyrządzenia: 15 minut Składniki: - 500g filetów z sardynek - 200g pokruszonego chleba - 50g sera Pecorino - 2 jajka - 50g rodzynek - 50 g orzeszków pinii - 2 łodyżki selera naciowego z listkami Sposób przygotowania: Włożyć rodzynki do ciepłej wody. Ryby oczyścić i pokroić na cienkie paseczki. Następnie włożyć selera naciowego do gotującej się, osolonej wody na jedną minutę, wyjąć i odstawić. Zmielić ser razem z orzechami pinii. Pokroić selera na bardzo drobne kawałki i połączyć go z dobrze odsączonymi rodzynkami oraz z pozostałymi składnikami. Z utworzonej masy uformować małe kulki ( średnica ok. 3 cm) i smażyć w oliwie z oliwek. Pulpeciki odsączyć na papierowym ręczniku, posolić i skropić cytryną do smaku. Podawać na gorąco.
ŚWIEŻY TUŃCZYK Z BIAŁĄ CEBULĄ I MIĘTĄ • Poziom trudności: łatwy • Czas przyrządzenia: 15 minut Składniki: - 1 kg filetów z tuńczyka - 4 białe cebulki - 1 łyżka cukru pudru - 1/2 szklanki białego wina - Oliwa z oliwek - 40 g świeżej mięty
Pokroić tuńczyka w cienkie plastry (około 5mm) i smażyć na oliwie z oliwek przez 1 minutę. Następnie na patelni, na której wcześniej smażyliśmy tuńczyka, smażyć cieniutko pokrojoną cebulkę 10 minut. Dodać cukier puder i ocet, smażyć przez kolejne 2 minuty. Przykryć tuńczyka warstwą cebuli i udekorować plasterkami mięty. Podawać na zimno. Potrawa idealna na bardzo gorące dni!
KOTLECIKI Z BAKŁAŻANÓW • Poziom trudności: łatwy • Czas przyrządzenia: 15 minut Składniki: - 2 duże bakłażany - 4 łyżki mąki - oliwa z oliwek - 4 łyżki startego Parmezanu - 100g bułki tartej - 2 jajka - 50g drobno posiekanej natki Sposób przygotowania: Obierz bakłażana ze skórki, a następnie posiekaj go na delikatne, równe paseczki o grubości od 1 do 2 cm. Najpierw obtocz je w mące, następnie w mieszance złożonej z roztrzepanego jajka oraz natki pietruszki, a na końcu w bułce tartej. Usmaż na złoty kolor i posyp parmezanem. Podawaj na gorąco z solą i pieprzem. Smacznego!
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów. Akademia Kulinarna Whirlpool we Wrocławiu. Szefem kuchni jest Justyna Pląskowska - prowadzi warsztaty z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej. Zachęca dzieci i najbardziej wymagających konsumentów do spożywania naturalnych potraw, pokazując, że pojęcie Slow Food, to przede wszystkim zabawa w towarzystwie witamin i najważniejszych mikroelementów. Oferta wrocławskiej akademii jest niezwykle szeroka. Od kursów dla dorosłych, amatorów i profesjonalistów, przez warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne, urodziny, spotkania autorskie po warsztaty baristyczne oraz sommelierskie. Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.
/źródło - /
|