Brandy z serca Gruzji - Sarajishvili VS Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
niedziela, 19 lipca 2015 12:25

Brandy z serca Gruzji. Sarajishvili VS


Gruzja – ojczyzna uczt i toastów – coraz częściej także kojarzona jest z wybornym winem. Jednak ten kraj, który wśród Polaków staje się coraz lepiej znany i coraz mocniej pożądany jako punkt docelowy ekscytujących wypraw, ma do zaoferowania dużo więcej niespodzianek.

Jedną z nich jest doskonała, gruzińska brandy. Taka jak Sarajishvili VS.
Sekret Sarajishvili VS to przede wszystkim wyjątkowy proces produkcji, w efekcie którego powstaje trunek o unikalnych walorach smakowych i zapachowych.


Na początku było wino
Każda brandy, także Sarajishvili VS, powstaje w wyniku destylacji wina.
W przypadku VS wino uzyskuje się nie później niż do 1 kwietnia roku następującego po zbiorach. Następnie poddawane jest ono procesowi destylacji w alembikach Charente. Tak właśnie wygląda początek drogi do uzyskania niepowtarzalnej brandy. Kolejny etap jej produkcji polega na przelaniu świeżo wydestylowanej brandy do 250-400-litrowych beczek. Poszczególne destylaty składające się na Sarajishvili VS mają zróżnicowany okres dojrzewania, w przypadku niektórych składników wynosi on nawet 10 lat.


Apetycznie i aptecznie
Sarajishvili VS to przede wszystkim wyjątkowy aromat z wyraźnie wyczuwalnymi nutami wanilii, suszonych kwiatów, wrzosu, lakieru, korzeni i jodyny. Warto też wspomnieć o dodającej brandy charakteru nucie aptecznej. W smaku trunek jest wyważony i przejrzysty, charakteryzuje się łagodnością i zwięzłością. Wyczuć można nuty korzenno-waniliowe, suszonych moreli i miodu spadziowego. Wszystko to zwieńczone jest łagodnym, lekko pikantnym finiszem.

Ceny: 0,35l – 53 zł; 0,5l – 72 zł; 0,7l – 85 zł


O Sarajishvili:
Sarajisvhili to marka, której historia sięga 1884 roku. Wtedy to David Sarajishvili założył swoją pierwszą wytwórnię brandy. Był to ewenement nie tylko w skali Gruzji, ale i całego Imperium Rosyjskiego. Firma zdołała przetrwać historyczną zawieruchę, stale się rozwijając i jednocześnie dbając o unikalny charakter i najwyższą jakość produkowanych trunków. Obecnie Sarajishvili to 10 rodzajów brandy, z których każda zapewnia niepowtarzalne doznania smakowe. Wszystko to za sprawą wyjątkowej technologii – o doskonałym smaku trunku decyduje staranny dobór winnic, długotrwały proces dojrzewania w dębowych beczkach oraz procedura rozlewania do butelek. Producent tego wybornego, gruzińskiego brandy – firma JSC SARAJISHVILI – po dziś dzień pielęgnuje wzorce i tradycje zaszczepione przez Davida Sarajishvili.
http://www.sarajishvili.com/ 

/źródło - /


 

Poprawiony: niedziela, 19 lipca 2015 12:33