Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
piątek, 29 maja 2015 07:40

Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą

Nie ma nic prostszego i smacznego zarazem jak dobre spaghetti. Poniżej przepis na takie danie

 

Składniki na 4 porcje:
• 500 g makaronu spaghetti
• słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti
• 300 g sera gorgonzola
• 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%
• 1 średnia cebula
• 4 ząbki czosnku
• oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
• 3 garści rukoli
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
• sól i pieprz (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je. Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. Sos zredukuj do odpowiadającej Ci gęstości. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem. Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska


Firma Index Food powstała w 1988 r. Zajmuje się importem i dystrybucją markowych produktów spożywczych, a od 1997 r. jej misją stało się promowanie walorów zdrowotnych, kulinarnych oraz smakowych przede wszystkim kuchni śródziemnomorskiej. Wszystkie dystrybuowane produkty tworzą bogatą ofertę, dzięki której można stworzyć szereg dań charakterystycznych dla południa Europy. Index Food posiada w swej ofercie produkty takich marek jak: Olitalia, Valfrutta, DeCecco, Arrighi, Grand'Italia, Callipo, Ponti, Serpis, Limmi, Sunquick, Toblerone, Daim i Ricola, a także Corny i Schwartau.

/źródło - /


 

 

Poprawiony: piątek, 29 maja 2015 07:48