Wielkanoc z żurkiem...
Wpisany przez S.Z   
piątek, 20 marca 2015 12:39

Wielkanoc z żurkiem Profi

Obok pasztetu, jaj w majonezie, wiosennych sałatek, na wielkanocnym stole powinien pojawić się żurek. Podaj go w zarumienionym małym chlebie. Będzie nie tylko smaczną potrawą, ale też wspaniałą ozdobą stołu.

Zupę już masz. Najlepszy będzie żurek Profi. Nie zawiera konserwantów, a jego przepis oparty jest na tradycyjnej recepturze. Wystarczy, więc że przygotujesz chleb. Ostrym nożem odetnij górną część bochenka, usuń z niego miąższ, tak by powstała miseczka. Aby nie przeciekał, był chrupki i zarumieniony, roztrzep biało jaja kurzego i posmaruj nim środek chlebka, umieść go w rozgrzanym do 180ºC piekarniku. Po 10 minutach wyjmij. Teraz wystarczy już tylko wlać do niego ciepły żurek Profi, dodać pokrojone jajka oraz aromatyczny smażony boczek. Potrawa na pewno mile zaskoczy wszystkich biesiadników.

Wiesz, co mówi legenda?
Podobno pierwszy raz żurek ugotowała pewna uboga kobieta z Kujaw. W domu miała tylko resztkę mąki żytniej, zalała ją wodą i pozostawiła na piecu, nie bardzo wierząc, że będzie można z tego coś przyrządzić. Poszła na pole po ziemniaki, a gdy wróciła, poczuła w kuchni przyjemny kwaśno-słodki aromat. Wrzuciła do garnka obrane ziemniaki, dodała kawałek wędzonej słoniny i taką polewkę podała mężowi. O dziwo bardzo mu smakowała. Potem chodził po wsi i opowiadał, jak to jego żona z niczego zrobiła pyszną zupę. Ponieważ była tania i smaczna, szybko znalazła zwolenników. Zaczęto ją udoskonalać, aż w końcu powstał żurek, jaki znamy dzisiaj – z chrzanem, cebulą, majerankiem, wędzonym boczkiem. Ale tak to już chyba jest, że najlepsze potrawy powstają z biedy – Włosi stworzyli swoją pizzę, Hiszpanie paelle, a my wspaniały żurek.
Profi poleca również na Wielkanoc gotowy Barszcz biały oraz Kubek pełen smaku.

Po przepis na zakwas żurku, w tym również bezglutenowy, zapraszamy na stronę www.kochamzupy.pl.


O Profi: Wielkopolska Wytwórnia Żywności PROFI to czołowy na polskim rynku producent pasztetów, dań gotowych i konserw mięsnych. Lider branży pasztetów drobiowych. Firma działa od 1993 roku, z siedzibą w Grabowie nad Prosną. Zbudowana jest w całości na krajowym kapitale
i posiada blisko 50% udziału w rynku. Nowoczesna technologia produkcyjna, bezpieczne opakowania, wysoka jakość produktu, wdrożony system HACCP, certyfikowane Standardy IFS, BRC i system ISO 9001, a także liczne nagrody i wyróżnienia sprawiają, że PROFI nieustannie zdobywa zaufanie
i uznanie konsumentów w Polsce i za granicą. Więcej informacji na stronie www.profi.com.pl.
Zajrzyj także na stronę www.kochamzupy.pl.

 

/źródło - KiS PR/


 

Poprawiony: piątek, 20 marca 2015 12:48